• Zeci de stațiuni de schi din Europa rămân închise din cauza lipsei de zăpadă și a temperaturilor record.
  • În Austria, 13 persoane au murit pe pârtii de la începutul lunii noiembrie din cauza vremii neobișnuit de calde și a zăpezii prea puține.
  • „Este un pic regretabil că acum avem o pârtie de săniuș de folosit. Oamenii încearcă să găsească alte lucruri de făcut”, spune un turist.

Zeci de stațiuni de schi din Europa rămân închise din cauza lipsei de zăpadă și a temperaturilor record. Singura veste bună este că accidentele de pe pârtiile din Franța au scăzut brusc, din simplul motiv că sunt mult mai puțini schiori decât în anii precedenți, relatează bTV.

În Austria, leziunile se dovedesc a fi mult mai grave decât înainte din cauza lipsei zăpezii naturale, care amortizează orice impact în afara pârtiei cu zăpadă artificială. Cu toate acestea, au existat și multe inovații de succes, cum ar fi panourile solare de deasupra scaunelor telescaunului. Astfel, ele produc mai multă energie decât folosește instalația. Sau viteze mai mici ale telescaunelor, deoarece nu există cozi lungi. Un minut în plus de așteptare pentru schiori garantează o reducere cu 20% a consumului de energie pentru instalație. Anul acesta, schiorii experimentați fac rezervări de ultim moment în stațiunile franceze aflate la altitudini de peste 2.000 de metri. Locurile situate la altitudini mai mici rămân închise.

Sunt diferite fenomene – situația meteo cu dezghețul cu topirea zăpezii de pe pârtii și apariția bolovanilor, dar și vântul puternic care a netezit pârtiile de schi, așa că am închis din motive de securitate”, a declarat directorul de securitate Jacques Galles. Lipsită de zăpada pufoasă caracteristică, pârtiile elvețiene de renume mondial erau goale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
AI 2% ȘANSE SĂ AI BILET LA ERAS TOUR
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Când te uiți la pârtia noastră, îți amintește mai degrabă de Iepurașul de Paște decât de un basm de iarnă. Este cu adevărat extraordinar”, a declarat directorul instalației de schi, Felix Merz.

Este un pic regretabil că acum avem o pârtie de săniuș de folosit. Oamenii încearcă să găsească alte lucruri de făcut”, spune un turist. În Austria, 13 persoane au murit pe pârtii de la începutul lunii noiembrie din cauza vremii neobișnuit de calde și a zăpezii prea puține. În Republica Cehă, unde temperaturile au atins aproape 19 grade Celsius, stațiunile de schi au fost, de asemenea, obligate să oprească teleschiurile și să limiteze serviciile.

Am așteptat aici până la noapte, eram pregătiți să facem zăpadă artificială, dar din păcate nu a fost posibil”, a declarat Milan Richtar, angajat la o stațiune de schi. În primele zile ale lunii ianuarie, Spania a înregistrat un record de 25 de grade Celsius. În partea spaniolă a Pirineilor, doar 1/3 din pârtii sunt deschise, iar în Cantabria stațiunile sunt închise. Chiar și în Andorra, doar jumătate din instalații funcționează.

Potrivit statisticilor, 170 de stațiuni de schi din Europa s-au închis în ultimii 70 de ani din cauza zăpezii tot mai puține. Previziunile sugerează că multe stațiuni alpine vor pierde până la 70% din stratul de zăpadă până la sfârșitul secolului.