• 1 septembrie 2021, un an de când ȘTII. Aleph, universul pe care-l construim împreună.
  • Acum exact 365 de zile, ai descoperit că poți să dai zilnic ocolul planetei. Aleph e o lume în care în fiecare moment ai revelația că ȘTII.
  • Chiar și lucruri despre care credeai că nu te interesează, dar despre care ai aflat că te revoltă, te bucură, te emoționează.
  • Aleph e universul pe care-l construim împreună, tu și cu mine, pentru că amândoi avem bucuria de a spune: ACUM ȘTIU.
  • Adrian Sârbu: „A fost un an lung cât o clipă înaintea morții și a fost un an lung cât o clipă înaintea atingerii sublimului”.
  • Adrian Sârbu: „Aleph News este o revoluție și este o parte a unei revoluții”.
  • Adrian Sârbu: „Am avut război, nu ne-am dat seama. Virusul a fost o armă ascunsă și eu am trecut prin acest război. Nu știu dacă războiul s-a încheiat, nu mi se pare că s-a încheiat”.

Un an. 365 de zile. 52 de săptămâni. 8.760 de ore. 525.600 de minute. 31.5 milioane de secunde. Și nu a trecut una fără să mai afli câte ceva. Fără să vezi întregul tău univers, așa cum e. Clar, fără distorsiuni, fără interferențe. 31.5 milioane de secunde în care ai aflat totul despre tine. În care te-ai uitat în oglindă, iar oglinda s-a uitat înapoi la tine. 31.5 de milioane de secunde care au fost suficiente ca să poți spune: ACUM ȘTIU!

Din septembrie 2020 până azi, 1 septembrie 2021, am trăit un an unic, un an care ne-a pus pe gânduri. Criză este cuvântul de ordine. Criza din sănătate a fost prima care ne-a marcat pe toți. O boală care i-a speriat pe mulți, care i-a rănit pe mulți și care a făcut ca alte boli să fie abandonate. Criza din sănătate a pus medicii la grea încercare, dar a urmat o criză economică și una științifică. Tehnologia a fost provocată să deschidă noi frontiere ca să putem intra într-o lume nouă.

Azi vezi Revoluția prin care am trecut. Revoluția culturală, care i-a facut pe oameni sa-si pună problema daca ceea ce le plăcea e demn de plăcut. O revoluție socială, care i-a împărțit pe oameni și i-a făcut să-și pună problema dacă mai pot trăi unii alături de alții. Dar am trăit și o revoluție personală, fiecare cu el, am încercat să ne adaptăm la o lume pe care nu o mai recunoșteam, o lume nouă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

COVID, cancel culture, comercializarea spațiului, ARN Mesager, Black Lives Matter, Capitoliul invadat, Afganistanul talibanilor, toate s-au întâmplat sub ochii noștri în numai un an.

Creatorul Aleph, omul din centrul sferei, Adrian Sârbu, vorbește în această seară la ȘTIU despre cum a fost anul ce tocmai a trecut și dacă Aleph News este o revoluție.

Adrian Sârbu: „A fost un an lung cât o clipă înaintea morții și a fost un an lung cât o clipă înaintea atingerii sublimului”

„Cred că și unic este un termen puțin cam sărac. A fost un an lung cât o clipă înaintea morții și a fost un an lung cât o clipă înaintea atingerii sublimului, dacă sublimul este starea pe care Bezos și Branson au atins-o în spațiu. Să spunem că acestea sunt limitele în care am trăit în acest an.

Un an în care am avut război, fără să ne dăm seama. Am avut criză și nu am vrut să o luăm în seamă. Criză fundamentală, existențială, de încredere, criză globală. Criză economică, pe care ne facem că nu o vedem. Și un an care s-a nutrit din propria criză, a renăscut în diverse revoluții. Este anul complet netrăit de omenire. De mine, cel puțin. Credeam că minunea anului ’89 nu o s-o mai pot trăit. Am trăit adâncuri extreme în acest an, am trăit în fața morții, cu frică, cu speranța. Noi lansasem canalul acum un an de zile și întreg proiect și, evident, am rămas cu speranța.

Este cel mai greu an din viața mea. Și fiecare an din viața mea nu a fost chiar cel mai greu. Și nu este numai pentru mine, ci și pentru voi, colegii și colegele cu care construim acest proiect, pe care încercăm să-l înțelegem pe măsură ce-l construim.

Încercăm să ni-l apropiem, să ni-l reprezentăm și poate că greutatea acestui an este venită dintr-o expresie pe care o folosim câteodată când simțim când nu mai avem soluții: Everestul nu se urcă cu liftul”.

Adrian Sârbu: „Aleph News este o revoluție și este o parte a unei revoluții”

„Aleph News este o revoluție și este o parte a unei revoluții. Se petrece o revoluție în comunicare de multă vreme. Înainte de orice revoluție ai o criză, care este percepută sau nu, dar ea există. Alephul este această revoluție și parte a revoluției. În sensul în care azi noi nu mai putem comunica univoc, unilateral, ci comunitar. Orice prezență într-un univers al comunicării este o prezență de comunitate socială și, prin urmare, tot ceea ce noi, jurnaliștii, cei care emitem un mesaj, intermediem un mesaj, o înțelegere a realității, este foarte dependent de felul în care rezonează spectatorul nostru și în felul în care el însuși spectator se regăsește și el comunică cu noi.

Este o revoluție, neînțeleasă încă, slavă Domnului. Deci mai avem timp până să ne copieze arhicunoscuții plagiatori din viața mea din ultimii 30 de ani. Nu este înțeleasă, nu este cunoscută, dar este percepută și este percepută odată cu acest prim canal. Și va fi și mai bine înțeleasă, pe măsură ce alte iterații ale acestui concept infinit, care este Aleph-ul, vor fi aduse în fața spectatorului”.

Adrian Sârbu: „Am avut război, nu ne-am dat seama. Virusul a fost o armă ascunsă și eu am trecut prin acest război. Nu știu dacă războiul s-a încheiat, nu mi se pare că s-a încheiat

„Am avut război, nu ne-am dat seama. Oricât de ipocrit ai fi, nu poți să nu vezi că declanșatorii pandemiei o duc mai bine decât înaintea pandemiei. Nu poți să nu vezi și nu are rost să te faci că nu înțelegi că, de fapt, vorbim despre un conflict major între o nouă iterație a comunismului feudal – de tip sovietic și chinez – cu societatea democratică, evident capitalistă. Și că acest război a început. Nu se desfășoară cu bombe nucleare pentru că nu este arma utilizabilă azi.

Se desfășoară cu alte tipuri de arme, ascunse sau mai puțin ascunse. Virusul a fost o armă ascunsă și eu am trecut prin acest război. Nu știu dacă războiul s-a încheiat, nu mi se pare că s-a încheiat. Pentru prima dată avem o criză globală în istoria noastră, a omenirii, ca societate, nu a globului. Și această criză a declanșat revoluții. Ele existau, diversele disruption-uri în diversele industrii acum au devenit și mai acute și este normal pentru că asta este evoluția societății.

Criza naște revoluții, iar revoluțiile aduc un alt setup al societății.

Ce ne așteaptă, rămâne să dezbatem”.