- În 1918, țara ta era pe locul 11 în topul celor mai puternice economii din Europa.
- La Revoluţia din 1989, România avea un PIB de 40 de miliarde de dolari.
- România va închide anul 2023 cu cel mai ridicat PIB din istorie, 320 de miliarde de euro.
Îți vine să crezi sau nu, au fost vremuri când România era o economie serioasă. În 1918, țara ta era pe locul 11 în topul celor mai puternice economii din Europa. Era mai bună decât a Norvegiei și Portugaliei. Am coborât de atunci încet, dar sigur.
La Revoluţia din 1989, România avea un PIB de 40 de miliarde de dolari. Acum, este greu de înţeles cum, cu o economie în scădere, cu creşteri de taxe şi impozite, cu tensiuni pe piaţa muncii, în special din sectorul public, cu un buget public într-un mare deficit, România va închide anul 2023 cu cel mai ridicat PIB din istorie, 320 de miliarde de euro. Probabil asta se întâmplă când cei care ne conduc dau lupta pentru economia țării pe lupta pentru ciolan.
Și atunci, ce faci tu pentru România? Cum faci tu mai puternică financiar țara ta?
„În primul rând, prin muncă, prin inteligență și prin crearea de valoare adăugată. Bineînțeles, statul, neavând o pondere în economie în acest moment, tot ce poate statul să facă este să facă viața companiilor mult mai ușoară, dar din păcate, acum face viața companiilor mult mai grea. Statul s-a întărit în sens negativ în ultimul deceniu, exact în perioada în care România a avut cea mai mare creștere economică din toată istoria ei. Și acum, statul este extrem de birocratic, extrem de fanariot și este o frână în creșterea economică mai departe”, a explicat Cristian Hostiuc, director editorial, Ziarul Financiar, pentru Aleph News.
„De partea cealaltă, fiecare companie încearcă să rămână pe piață, să facă ceva, să inventeze, să construiască un produs și un serviciu, astfel încât, de la an la an să poată să aibă cifre tot mai mari. Unele companii reușesc, altele nu”, a adăugat el.
Citește și