• Volumul ”Spațiul istoric și etnic românesc” a fost lansat de Editura Militară în 2019
  • Ediția originală a cărții a apărut în 1942, după pierderea Nordului Transilvaniei și a Basarabiei.

O carte datând din perioada interbelică a primit o formulă mai bună în secolul 21. Volumul este editat de Institutul Cartografic Militar, Institutul Național de Statistică și de Academia Română.

Oricine mai răsfoiește din când în când poveștile cu eroi pe care le citea în copilărie. Asta a făcut Nicolae Badea, inițiatorul reeditării, căutând imaginea pe care o avea istoria României despre sine în primele decenii de după unire.

Această lucrare relevă această devenire din perioada Decebal-Traian și ulterior practic, până în zilele noastre pentru că ediția din 1942 a fost actualizată cu hărți și procesări grafice din punct de vedere statistic și etnic făcute de Institutul Național de Statistică”, a spus Badea.

A descoperit volumul ”Spațiul istoric și etnic românesc”, o serie de hărți realizate în 1942, după pierderea Nordului Transilvaniei și a Basarabiei.

Eu l-am văzut și îl consider o chestiune de anticipare. Unul dintre miniștrii de atunci spune ”Dacă vrei să câștigi războiul, pregătește-te pentru pace”. Conștientizează faptul că România va fi o parte din reconstrucția Europei. Sigur, acest lucru s-a întâmplat mult mai târziu”, a mai adăugat acesta.

Chiar și azi, hărțile adunate în această carte funcționează dacă vrei să ai o imagine a felului în care au evoluat românii teritorial, dar și din punctul de vedere al imaginii de sine.

Românii au fost între acele națiuni care și-au apărat interesele după Primul Război Mondial nu, în primul rând, cu argumente ale dreptului istoric, ci cu argumente demografice, sociale, economice și etnice”, explică președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop în introducerea ediției.

Este un act de curaj această reeditare a lucrării ”Spațiul istoric și etnic românesc” măcar și numai pentru faptul că a fost o lucrare publicată în timpul războiului și în plin regim antonescian. Noua ediție aduce la zi informația și hărțile, cu o serie de 10 addende care adună date de la cele mai recente recensăminte”, a relatat Răzvan Theodorescu, istoric.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU