• Pe 1 decembrie 1918 ziarele vremii au publicat convocarea
  • Peste 120.000 de români au fost prezenți la Alba Iulia în 1918
  • Ziarele din Ungaria au scris despre România Mare abia după 5-6 zile de la Unire

Unirea de acum 102 ani ar fi în timpurile noastre un breaking news. Atunci, însă, 1 decembrie a trecut aproape nebăgat în seamă în ziare.

Presa din Ungaria s-a ferit să vorbească despre asta, și chiar la noi, știrea a apărut abia a doua zi, în cel mai bun caz. Jurnalistul Ion Cristoiu explică de ce.

Nu cred că exista breaking news în 1918. Dacă observați, în toate articolele, în toate cărțile, este tratată ce mare fenomen, eveniment a fost. Dacă s-ar fi tratat profesionist s-ar fi descoperit ce spuneam mai înainte, că nu a fost un breaking news, că ziarele se antedatau, e foarte important. Aceasta antedatare a jucat feste multora care nu știu. Și rămâi cu gura căscată. Cum adică azi se petrece, dar apare pe 2”, a spus Cristoiu.

Un eveniment poate fi considerat uriaș în funcție de unde îi e locul în pagină. Dacă ești Marea Unire și ești român, e pagina 1, mare, titlu mare, eventual și cu fotografie și acoperă toată pagina. Dacă erai din presa maghiară, căutai să diminuezi și atunci nu mai era pe prima pagină, era pe pagina 4, pe pagina 5”, a mai adăugat acesta.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În schimb, ziarele din Franța, Anglia și Statele Unite acordau mare atenție evenimentelor din România, atât de Unire, cât și înainte.

Trebuie să notăm faptul că jurnalele, atât cele de dincolo de Ocean, cât și cele din Franța titrau și existau titluri cu privire la România. Îmi vine acum în minte o imagine, bineînțeles, un desen ușor romanțat, al morții Ecaterinei Teodoroiu care apare pe prima pagină a Gazetei Ilustrate care apărea la Paris”, a declarat Emil Bobescu, muzeograf al Muzeului Național Militar.