• O serie de statistici publicate de Bloomberg, stabilesc un clasament al celor mai periculoase zone de pe Glob, în ceea ce privește rata infectării.
  • Sunt evaluate și evoluția și tendințele de răspândire ale virusului, în diverse regiuni.
  • România se află aproape de coada clasamentului.

Iarna și lansarea mult așteptată a vaccinurilor împotriva coronavirusului au declanșat unele schimbări surprinzătoare în clasamentul Bloomberg Covid Resilience Ranking, o statistică a celor mai bune sau sigure locuri în care te-ai putea afla în vremea pandemiei de Covid-19.

Valorile cuprinse în statistici au fost colectate lună de lună de cei de la Bloomberg, pentru a obține o imagine de ansamblu a locului în care virusul este tratat cel mai eficient, cu cel mai mic impact asupra vieții sociale și economice.

În topul Covid Resilience Ranking al celor de la Bloomberg, România se află pe poziția 48, în scădere 5 poziții, față de momentul 23 noiembrie (publicarea statisticii), dintr-un total de 53 de state evaluate.

Mai mult, potrivit studiilor Johns Hopkins University citate, România înregistrează 961 de cazuri de covid la suta de mii de locuitori, în ultima lună.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

La coada clasamentului, România este surclasată doar de Italia, Grecia, Peru, Argentina și Mexic.

Noua Zeelandă – cu granițele sale închise, în negocieri pentru obținerea vaccinului și eliminarea virusului în comunitate – rămâne pe locul 1 în decembrie, Taiwanul ajungând pe locul al doilea, pe măsură ce debutul vremii reci pune la încercare state ce se aflau în top, în ceea ce privește managementul pandemiei, precum Japonia și Coreea de Sud.

Agresivitatea valului de iarnă testează abordarea statelor prin care încearcă să îmblânzească Covid-19 evitând lockdown-ul.

Japonia — numărul 2, în noiembrie – Coreea și Suedia au scăzut în clasament, pe măsură ce mișcarea oamenilor în interiorul granițelor, alimentează răspândirea virusului, punând presiune pe strategiile de lungă durată de suprimare a agentului patogen, cu întreruperi minime.

Lăudat pentru concentrarea sa timpurie pe testare și urmărirea contactelor de ultimă oră, Coreea încearcă să evite impunerea celor mai dure restricții de până acum.

Mexicul rămâne pe locul 53, ultima dintre economiile cuprinse în statistică. Țara reduce distanța față de alte locuri din clasament, pe măsură ce rata de testare pozitivă scade și Mexicul urmează să demareze procesul de vaccinare. Cu toate acestea, se confruntă în continuare cu un focar rampant.

Clasamentul înregistrează economii de peste 200 de miliarde de dolari pe 10 indicatori cheie: de la creșterea cazurilor de virus până la rata generală a mortalității și capacitățile de testare. De asemenea, sunt luate în considerare capacitatea sistemului local de îngrijire a sănătății, impactul restricțiilor legate de virus, cum ar fi blocarea economiei și libertatea de mișcare.