• Dacă vaccinul anti-COVID îți provoacă efecte adverse, intri pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, la secțiunea Reaportarea Efectelor adverse
  • Completezi un formular cu datele personale, numărul adeverinței de vaccinare, informatii despre efectele adverse și medicamentele pe care le-ai luat
  • Niciunul dintre responsabilii cu campania de vaccinare nu a răspuns la întrebarea „Ce se întâmplă ulterior?”

Vaccinarea a început, dar există în continuare o mulțime de semne de întrebare. Unul este legat de reacțiile adverse.

Dacă vaccinul anti-COVID îți provoacă efecte adverse, intri pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, la secțiunea Reaportarea Efectelor adverse. Ai două variante: online, sau varianta clasică, în care trmiti raportarea prin posta.

Practic, completezi un formular cu datele personale, numărul adeverinței de vaccinare, informatii despre efectele adverse și medicamentele pe care le-ai luat. Fie o descarci, o completezi cu pixul și o trimiți prin poștă, fie raportezi problemele online.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Niciunul dintre responsabilii cu campania de vaccinare nu a răspuns la întrebarea „Ce se întâmplă ulterior?”. Tot ce știm este că fișele ajung la ANM, iar aici se centralizează. Se va ține o evidență a numărului de pacienți care reclamă efecte adverse și a tipului de reacții. Autoritățile par că nu știu cum vor gestiona mai departe situați.

Știm că au apărut reacții adverse severe la o asistentă din SUA și la doi pacienți din Marea Britanie. Nu avem prea multe informații despre ce se va întâmpla dacă apar și la noi.

Valeriu Gheorghiță a spus că în fiecare centru de vaccinare există truse cu adrenalină. Cei trei pacienți din SUA și UK erau pe punctul de a intra în șoc anafilactic. În cazul asistentei din SUA, medicii i-au făcut adrenalină, pentru a o stabiliza.