• Pierderea mirosului este un simptom specific Covid-19
  • La pol opus, parosmia este un alt simptom de care s-au plâns pacienții care au avut Covid o vreme îndelungată
  • Parosmia constă în percepția falsă a unor mirosuri înțepătoare
  • Specialiștii vin cu recomandări pentru a scăpa de parosmie

Pierderea mirosului este un simptom specific al coronavirusului, însă mai mulți dintre cei care au avut Covid o perioadă îndelungată au început să se plângă de mirosuri neplăcute, asemănătoare mirosului de pește, de „ars” sau de sulf, relatează Sky News.

„Parosmia” reprezintă o tulburare olfactivă care constă în percepția falsă a unui miros.

Descriindu-l ca fiind un „virus neurotrop”, prof. Kumar, președintele Departamentului de ORL din UK, (ENT UK) a explicat: „Acest virus are o afinitate pentru nervii din cap și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului. Dar, probabil, afectează și alți nervi și afectează, credem noi, neurotransmițătorii – mecanismele care trimit mesaje către creier. Unii oameni raportează halucinații, tulburări de somn, modificări ale auzului. Nu știm mecanisme exacte, dar încercăm să găsim modalități de a ajuta pacienții să se refacă”.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Specialiștii au venit cu recomandări pentru cei afectați de parosmie: pacienții trebuie să înceapă „antrenamentul mirosului”, care implică adulmecarea uleiurilor de trandafir, lămâie, cuișoare și eucalipt în fiecare zi, timp de aproximativ 20 de secunde, pentru a-și recăpăta încet mirosul.