• 564.000 de oameni și companii au cerut amânarea ratelor
  • Pentru a face o cerere de amânare este necesară o motivație
  • Banca Europeană Centrală a permis băncilor amânarea ratelor

Dacă pandemia i-a cam destabilizat pe unii români și simt că nu pot să își achite ratele, în continuare, Guvernul dă posibilitatea să le amâne, chiar și după termenul actual, de 1 ianuarie. Și aici intră și persoanele fizice, și companiile.

Dacă se vor păstra condițiile din vechea ordonanță, atunci aplicantul trebuie să dea o declarație pe propria răspundere că veniturile lui sau ale familiei au fost afectate de COVID-19. Dacă nu are posibilitatea de a plăti ratele, trebuie să dea și motivul solicitării. Fie că a intrat în șomaj tehnic, fie că a fost concediat el sau un membru al familiei, că s-au redus salariile din casă, că au intrat în carantină, trebuie să dea un motiv”, informează Irina Chițu, analist financiar-bancar.

Ratele restante pot fi o piedică în cererea de amânare a ratelor.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Foarte important, creditul pentru care s-a solicitat amânarea nu trebuie să înregistreze restanțe la plata ratelor până în acel moment. De aceea cei care nu pot plăti ratele, înainte să înregistreze restanțe la credit să se ducă la bancă și să anunțe acel lucru, pentru a găsi o soluție împreună cu banca. Banca Europeană Centrală a permis băncilor încă de la începutul pandemiei amânarea ratelor”, a mai spus analistul.