- Cercetătorii spun că au descoperit prima proteină extraterestră, într-un meteorit.
- Studiul nu a fost încă publicat şi a stârnit dezbateri, dar oamenii de ştiinţă sunt optimişti privind descoperirea lor.
- Mai sunt necesare studii pentru a confirma descoperirea, mai spun cercetătorii, care adaugă că este posibil să fie descoperite şi structuri similare.
O nouă descoperire ar putea constitui o informaţie cheie privind formele de viaţă extraterestră. Folosind o nouă tehnică de analiză, cercetătorii cred că au descoperit o proteină extraterestră, într-un meteorit care a căzut pe Pământ în urmă cu 30 de ani.
Advertisment
Dacă rezultatele pot fi reproduse, aceasta ar putea fi prima proteină identificată care are origini extraterestre.
În ultimii ani, cercetătorii au descoperit în meteoriţii căzuţi pe Pământ mai multe elemente care ar putea sta la baza unor forme de viaţă, aşa cum sunt ele cunoscute de oamenii de ştiinţă: cianidă, care joacă un rol în crearea moleculelor necesare vieţii, riboză, un tip de zahăr care se găseşte în ARN, şi aminoacizi, compuşi organici care se combină pentru a forma proteine.
Recomandări
Echipa condusă de fizicianul Malcolm McGeoch, de la PLEX Corporation, a folosit un tip de spectrometrie în masă pentru a analiza un meteorit descoperit în Algeria în 1990, Acfer 086. Deşi nu constituie o dovadă a existenţei unor fiinţe extraterestre, proteina descoperită poate fi un element în crearea formelor de viaţă. Proteinele prot fi produse prin mai multe procese, dar formele de viaţă nu pot exista fără ele.
Noua proteină descoperită a primit numele de hemolitină şi este similară din punct de vedere al structurii cu proteinele terestre. Proporţia de deuteriu – hidrogen din această proteină nu se potriveşte însă cu nimic care să existe pe Terra.
Cercetătorii sunt de părere că structura pe care au identificat-o este o proteină de origine extraterestră şi formată, cel mai probabil, în discul proto-solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani.
Aceeaşi cercetători au subliniat, însă, că este posibil ca structura descoperită să nu fie proteină, ci un polimer, parte a unei clase mai largi de molecule.
Mai sunt necesare studii pentru a confirma descoperirea, mai spun cercetătorii, care adaugă că este posibil să fie găsite şi alte structuri similare.
Foto: Astrobiology.com
Partenerii noștri