• Germania testează un vaccin pe bază de limfocite T, ca cel descoperit de profesorul Virgil Păunescu.
  • Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat care este rolul celulelor T în organism.
  • Adrian Marinescu spune că vaccinul cu celule T ar putea fi bun și pentru copii.
  • Adrian Marinescu: „E important de spus că imunitatea celulară care s-ar obține prin această variantă de vaccin ar fi de o mult mai lungă durată”.

Adrian Marinescu, despre rolul celulelor T în organism

Adrian Marinescu: „În primul rând, trebuie să facem diferența între imunitatea umorală, care se referă la anticorpi.

Și știm bine că toate vaccinurile care sunt în momentul de față pe piață se bazează pe princpiul de a obține anticorpi.

Și imunitatea celulară, care se referă la celule. Vorbim despre celule T, care au un rol decisiv în procesul de apărare al organismului.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Ar fi fost ideal să reușim să avem vaccinul în România și cred că în acest fel am fi rezolvat mai multe lucruri în același timp. În primul rând pentru români, și pe urmă și pentru ceilalți.

E păcat, că nu este pentru prima dată când medicamente care puteau fi produse în România s-au oprit într-un stadiu incipient, din păcate.

E important de spus că imunitatea celulară care s-ar obține prin această variantă de vaccin ar fi de o mult mai lungă durată, lucru care s-a văzut din experiența cu SARS-CoV-1.

Nu vorbim despre o imunitate prin anticorpi, care ține un an sau doi, ci vorbim despre o perioadă mult mai lungă. Ceea ce nu făcea altceva decât să ne ajute”.

Adrian Marinescu: „Este modalitatea eficientă prin care luptă în raport cu virusul SARS-CoV-2”

Adrian Marinescu: „În general, aceste celule au un rol decisiv. Este modalitatea eficientă prin care luptă în raport cu virusul SARS-CoV-2. Pe situația concretă de acum, vorbim despre un vaccin care ne ajută strict țintit pentru SARS-CoV-2. Și ar fi o imunitate care ar ține pe o perioadă mult mai lungă.

Și atunci nu am discuta despre varianta în care un vaccin, care se bazează pe anticorpi, ar trebuie repetat într-un interval scurt de timp”.

Ar putea fi bun și pentru copii vaccinul cu celule T

Adrian Marinescu: „Cu siguranță că da. În momentul în care s-ar face studiile necesare, ar fi niște lucruri punctuale, dacă vorbim despre vârstă. La vaccinurile pe care le avem în momentul de față vorbim despre 16 ani și peste 16 ani”.