• Oamenii de știință britanici cred că actuala strategie de combatere a virusului este defectuoasă
  • Aceștia cred că viziunea pe termen scurt a autorităților va pune în pericol alte categorii vulnerabile
  • Virusul poate suferi mutații care să nu fie acoperite de vaccin

Oamenii de știință britanici avertizează autoritățile naționale și pe cele ale altor țări de pericolul strategiei COVID-19 pe termen scurt, care face vulnerabilă țara la apariția unor noi focare ale bolii pentru cel puțin încă un an, informează The Guardian.

Campaniile de vaccinare vor reduce numărul deceselor și pe cel al internărilor în spital, dar multe alte grupe vor rămâne în continuare vulnerabile la infecția cu coronavirus și la dezvoltarea unor afecțiuni asociate bolii pe termen lung.

În ciuda campaniilor de vaccinare, focarele de COVID vor continua să apară pe tot parcursul anului și probabil și anul viitor.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Vaccinarea a peste 20 de milioane de oameni va reduce numărul de cazuri, dar nu trebuie să ignorăm faptul că acest virus se transmite foarte repede și dacă nu menținem măsurile sociale, o va lua de la capăt, cauzând haos. Pot înțelege panica de moment din cauza internărilor numeroase, dar sunt uimit de lipsa unei strategii pe termen lung”, a declarat Liam Smeeth, profesor de epidemiologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Opinia epidemiologului este susținută de alți oameni de știință care cred că autoritățile au greșit când au tratat pandemia ca pe o situație de scurtă durată. Aceștia mai susțin că ideea conform căreia virusul ar putea fi eradicat este de asemenea greșită.

„Trebuie să înțelegem că SARS-CoV-2 va deveni endemic. Virusul nu va dispărea. Nu îl vom putea eradica. Chiar dacă ar fi vaccinat fiecare om de pe planetă, tot ar exista riscul să revină”, a informat Martin Hibberd, din cadrul aceleiași instituții.

Smeeth a mai adăugat că măsurile de distanțare socială vor trebui menținute cel puțin până iarna viitoare. De asemenea, există riscul ca virusul să nu mai poată fi combătut cu actualul vaccin.

Este posibil ca virusul să sufere o mutație mâine care să îl facă inofensiv. Nu este o speranță tocmai naivă”, a mai spus Liam Smeeth.