• Acțiunile de protest sunt anunțate pentru 23 ianuarie
  • Apropiații lui Navalnîi vor manifesta față de arestarea pentru 30 de zile a opozantului rus
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anulat, luni, briefingul tradițional de presă

Omul căruia Vladimir Putin evită să-i pronunţe numele şi-a chemat susţinătorii în stradă, pe 23 ianuarie. Echipa lui Alexei Navalnîi a anunțat „mitinguri mari în toată țara” pe 23 ianuarie, imediat după arestarea opozantului rus.

Leonid Volkov, şeful de personal al opozantului rus Aleksei Navalnîi a anunțat pe Twitter că vor fi organiza „mitinguri mari în toată țara”, pentru a-l susține pe politician.

Kremlinul nu crede în lacrimi. Spune că povestea cu Navalnîi a fost umflată „artificial” de occidentali. „Probabil că ar trebui să fim îngrijorați de imaginea noastră, dar nu suntem domnișoare care se pregătesc de bal”, a spus şeful Externelor de la Moscova, Serghei Lavrov.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Știți de ce se tem cel mai mult hoții din buncăr? De faptul că oamenii vor ieși în stradă. Pentru că acest moment politic nu-l pot ignora. Este cel mai important, este esența politicii. De aceea, să nu vă temeți, ieșiți și protestați! Protestați nu pentru mine, dar pentru voi și viitorul vostru”, a spus Navalnîi.

„Am văzut cum s-au agăţat de ştirea de aseară despre întoarcerea lui Navalnîi în Rusia. Simţim cât sunt de fericiţi să facă astfel comentarii, care sunt aproape la fel. Sunt fericiţi, pentru că politicienii occidentali cred că vor fi capabili să abată atenţia de la cea mai profundă criză în care a căzut modelul de dezvoltare liberală”, a spus Serghei Victorovici Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei.

Acest film al întoarcerii lui Navalnii în Rusia avea un final previzibil. Ştia că va fi arestat şi că riscă închisoare. Navalnîi este acuzat că nu a respectat condiţiile unei eliberări condiţionate după o condamnare cu suspendare pentru delapidare.

E un dosar mai vechi, din 2014, despre care Navalnîi spune că a fost fabricat la comanda lui Putin. Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte regulat în faţa Poliţiei. Nu a făcut asta, pentru că era la Berlin, se vindeca după ce fusese otrăvit cu Noviciok.

Dar Administratia Penitenciarelor consideră ca Navalnîi ar fi trebuit să se întoarca la Moscova imediat ce se externase, adică pe la sfârșit de septembrie 2020. Acum, condamnarea cu suspendare poate fi transformată într-una cu executare.

Când ai condamnare cu suspendare ai anumite obligații. În funcție de pedeapsă, ofițerul de probațiune face o vizită lunară. Dacă ofițerul sesizează absența persoanei, judecătorul poate dispune arestarea”, a spus avocatul Cristian Ene, în cadrul emisiunii ȘTIU, difuzată de Aleph News.

Când a ieșit din spital trebuia să sesizeze ofițerul de probațiune, care ar fi constatat că a avut motive justificate să nu se prezinte la oficiul de probațiune. Cât timp există măsuri și proceduri, acestea trebuie respectate, indiferent de numele persoanei”, a mai spus Cristian Ene.