- China aşteaptă o ameliorare a relaţiilor cu SUA condusă de Biden
- Washington nu dă semne de prietenie încă
- În această ecuaţie, România merge alături de aliaţi, spun analiştii
Când doi se luptă, al treilea… se uită la ei sau trebuie să aleagă o tabără, spune un proverb atipic în care ne regăsim și noi ca țară. Dar, în acest caz, al treilea este România, prinsă în complicata competiţie pe toate planurile dintre China şi State.
Advertisment
China este un jucător egal al Americii şi pe tehnologie şi pe finanţe. Îţi aduc aminte că anul trecut, China a cumpărat timp de câteva luni titluri de stat americane.
„Pentru noi contează să ne facem datoria, să fim exemplari în ceea ce priveşte relaţia cu pieţele. Cred că vom avea mai degrabă beneficii din această bătălie de competitivitate politică, economică, comercială, monetară. În primul rând o să vedem un dolar slab, ceea ce nu este un lucru rău pentru noi. În al doilea rând o să vedem un interes pentru pieţe emergenţe, în continuare”, a spus analistul financiar Adrian Mitroi.
Recomandări
Relaţia Washington-Beijing e una incertă. Chinezii au aruncat mingea în terenul americanilor, printr-o declaraţie a ministrului de externe. El a zis că acum este o oportunitate „de a deschide o nouă fereastră de speranţă”. Americanii nu par a fi interesaţi. Ce poate face România în acest sens?
„Mă aştept ca lucurile să meargă mult mai bine, cu atât mai mult cu cât politica externă este o competenţă a preşedintelui. Prim-ministrul lasă preşedintele să impună principalele ţeluri şi probabil că în relaţia cu China ne vom plia cu totul pe politica Uniunii Europene şi a Statelor Unite”, spune Cristian Pârvulescu, analist politic.
Partenerii noștri