• România a construit un singur spital de la zero în 30 de ani
  • Un privat a construit un spital la Brașov în mai puțin de 2 ani
  • Spitalul din Mioveni, singurul construit de stat în 30 de ani
  • Costurile cu spitalul de la Mioveni s-au ridicat la 60 milioane euro
  • Spitalul privat Sf. Constantin a costat aproximativ 20 milioane euro

30 de ani i-a luat României ca să afle că mai are nevoie de cel puțin alți patru ani ca să vadă fundațiile spitalelor promise de politicienii care s-au perindat la putere.

Patru ani e termenul dat de ministrul sănătății, Vlad Voiculescu. „Nu e vina noastră că PSD-ul a promis și n-a făcut nimic până acum”, a sărit repede sa-l apere fostul premier Orban. România are un singur spital construit de la zero de la Revoluție încoace. 19 premieri au fost votați de Parlament în timpul ăsta.

Spital model la Brașov

Și-n vreme ce politicienii dau vina unii pe alții, privații inghit, tac și fac. Un spital model pentru statul român a fost construit la Brașov. A costat de trei ori mai puțin decât cel de la Mioveni și a fost construit în doar un an și jumătate.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Are saloane pentru 150 de pacienți, șase săli de operație și o secție de chirurgie oncologică cu reputație internațională. Zece ani e termenul pentru amortizarea investiției.

„Spitalul Sfântul Constantin este unul dintre cele mai moderne, dacă nu cele mai moderne din România. Este axat pe rezolvarea cazurilor complexe, multidisciplinare, avem pol de chirurgie oncologică de reputație internațională, un centru de transplant și intervenții robotice”, a spus Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară.

„Spațiu suficient pentru ca pacienții să nu se simtă claustrofobi, este un spital cu 150 de paturi. (…) Confort în salon, confort în blocul operator, avem șase săli de operație mari, absolut mult mai mari ca suprafață decât media impusă prin normative, avem o reanimare cu 19 paturi, categoria 1 A ca cele mai mari spitale univeristare din România. Avem rezervă de apă pentru posibilitatea în eventualitatea nefericită a unui incendi”, a declarat Mugur Boaînceanu, medic primar chirurgie toracică

„Trebuie pus pacientul în centrul sistemului și să ieșim din greșelile trecutului în care am subfinanțat sistemul sanitar și cel care a fost subfinațar a fost actul medical, serviciile acordate pacientului. Dacă nu vom înțelege că aceste greșeli au dus la tragediile de la Piatra Neamț, Matei Balș, atunci nu am înțeles nimc”, conchide Victor Costache.