• Preşedintele Ucrainei a semnat un decret care interzice emisia a trei posturi de ştiri ale opoziţiei pro-ruse.
  • Posturile vizate sunt ZIK, NewsOne şi 112 Ucraina, a căror emisie este disponibilă doar pe Youtube.
  • Vladimir Zelensky a justificat măsura susţinând că respectivele posturi sunt o ameninţare pentru securitatea naţională şi răspândesc propagandă rusă.

Emisia canalelor de televiziune 112 Ucraina, NewsOne și ZIK au fost suspendate în Ucraina marți seară, după ce președintele ucrainean Vladimir Zelensky a autorizat sancțiunile impuse de Consiliului Național de Securitate, transmite TASS.

Într-un tweet, Zelensky a explicat că transmisia celor 3 canale a fost suspendată pe o perioadă de cinci ani pentru că răspândesc propagandă rusă.

„Sancțiunile sunt o decizie dificilă. Ucraina susține cu tărie libertatea de exprimare, nu propaganda finanțată de o țară agresivă care subminează drumul Ucrainei către integrarea UE. Lupta pentru independență este lupta în războiul informațional pentru adevăr și valorile europene”, a scris Zelensky.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

În prezent, cele trei canale de știri sunt disponibile doar pe YouTube.

Purtătorul de cuvânt al lui Zelensky, Yulia Mendel, a menționat: „S-a confirmat că posturile TV sunt finanțate de ruși și sunt utilizate ca instrument în războiul împotriva Ucrainei”.

Pe de altă parte, deputatul Vadim Rabinovich a anunțat că „Platforma Opoziţiei pentru Viaţă”, un partid politic pro-rus din Ucraina, a inițiat procedura de punere sub acuzare a lui Zelensky din cauza acestei decizii, pe care a caracterizat-o drept „o încercare de a închide gura celor care spun adevărul „.

Totodată, șeful statului ucrainean a justificat măsura susţinând că posturile de știri reprezintă și o portavoce a partidului pro-rus „Platforma Opoziţiei pentru Viaţă”.