• Administraţia Biden analizează situaţia trupelor prezente în teatrele de operaţiuni
  • Biden a îngheţat deplasarea trupelor din Germania pentru o ”analiză minuţioasă”
  • SUA analizează şi situaţia prezenţei militare în Irak, Siria şi Afganistan
  • România are 700 de militari în Afganistan

Preşedintele Biden lucrează la o nouă politică de apărare a Statelor Unite. Şi pentru asta a pus pe pauză proiecte începute de Trump. Înclusiv retragerile de trupe din Germania, Irak şi Siria, dar şi Afganistan, unde şi România are 700 de militari. Urmează o ”analiză foarte minuţioasă”, anunţă Secretarul Apărării. Apoi, se vor întoarce la masa de lucru, pentru decizii.

Donald Trump era, în esenţă, un businessman şi a luat decizia de deplasare a trupelor din Germania, mai spre graniţa de est a Europei şi din raţiuni financiare. Germania nu era tocmai un contributor fidelmal NATO. Ce urmăreşte noua administraţie de la Casa Albă, îţi spune analistul Florin Jipa.

Florin Jipa, analist militar: ”Se evaluează şi urmează să se ia decizii pentru toate dosarele grele. În primul rând, geostrategic. Frontul s-a mutat de la Germania, unde era în timpul Războiului Rece, către Ţările Baltice, Polonia, România şi Burgaria. Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a fost mult mai tranşant şi a spus că retragerea depinde foarte mult de refuzul Germaniei de a aloca bani suficienţi, 2% din PIB pentru apărare.”

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Joe Biden va anunţa în curând politicile externe şi de apărare. Şi este foarte încrezător în viitorul Americii, după cum chiar el a spus-o. Părerea lui Florin Jipa este că noua administraţie nu va schimba totul peste noapte. Planul lui Trump era să retragă 12.000 de militari din Germania, adică o treime din efectivele din ţară. În timp ce jumătate s-ar fi întors acasă, cealaltă jumătate ar fi fost detaşată în alte state europene.

Joe Biden: ”Nu am fost niciodată mai optimist în ceea ce priveşte viitorul Americii, decât sunt astăzi.”

Florin Jipa, analist militar: ”Biden a spus de la început că el vine să repare şi să vindece ce s-a întâmplat în administraţia cealaltă. Nu au spus că renunţă la retragere, deoarece vor să vină, bănuiesc, cu o strategie. Una dintre primele discuţii avute de către preşedintele Biden a fost cu cancelarul Merkel şi au discutat despre relansarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Germania. ”