• Pet CT-ul oferă informaţii complete despre o tumoră
  • Procedura prevede scanarea întregului corp şi are avantaje numeroase pentru pacienţi
  • Investigaţia nu necesită spitalizare şi nu durează mai mult de două ore
  • Imunoterapia este un tratament oncologic mai puţin agresiv decât chimioterapia
  • Anticorpii monoclonali ţintesc celulele tumorale, nu şi pe cele sănătoase

În lupta cu tumorile, diagnosticarea rapidă este esenţială. De cele mai multe ori, o biopsie îţi poate spune care este natura unei tumori. În completare, un Pet CT dă mai multe informaţii despre tumoră, localizarea ei, activitatea metabolică, dimensiunea şi extinderea ei.

„Este o mare economie de timp pentru pacientul respectiv. Gândiţi-vă că se adresează pacienţilor oncologici în primul rând şi informaţiile care sunt rezultate în urma acestui examen sunt deosebite. Sunt complete, complexe”, spune Ruxandra Vlădescu, medic primar radiologie, imagistică şi medicină nucleară.

Hai să îţi spun şi la ce trebuie să te aştepţi dacă trebuie să faci un PET-CT. Întreaga procedură durează aproximativ două ore. Pacientului i se injectează o substanţă radioactivă, are parte de o oră de repaus, după care urmează scanarea propriu-zisă.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Pacientului i se face un examen în urma căruia se precizează existenţa şi localizarea unei formatiuni patologice, unei tumori primare sau unei tumori secundare şi functia acestei tumori”, mai spune Ruxandra Vlădescu.

Nu trebuie să stai la spital, după examinare. Substanța radioactivă este eliminată repede din organism și nu reprezintă niciun fel de risc. Dacă eşti diagnosticat cu o formă de cancer, să ştii că există noi tratamente, mai puţin agresive decât chimioterapia. Imunoterapia acţionează asupra celulelor sistemului imunitar, pentru a le ajuta să atace celulele canceroase.

Ai tot auzit de anticorpi monoclonali, cel mai complex tratament pentru Covid-19. Trebuie să ştii că acest tip de tratament a fost conceput pentru tratamentul cancerului şi este folosit cu succes în oncologie.

„Un anticorp cum se cheama monoclonal ce se fixeaza in mod particular de un receptor al celulei tumorale cuplat cu un produs chimioterapic. In felul acesta chimioterapicul se distribuie in mod preferential celor tumorale si mai putin celor normale”, spune Mircea Dediu, medic oncolog.