• Emmanuel Macron a promis că se va implica în conflictul transnistrean
  • Transnistria a fost separată de Republica Moldova în 1992 și e ocupată de 1.500 de soldați ruși
  • Vladimir Putin evită orice discuție despre retragerea trupelor ruse
  • Cât timp soldații ruși sunt acolo, Moldova nu poate adera la UE sau progresa economic

Vizita Maiei Sandu la Paris a readus în discuție unul dintre conflictele înghețate ale Europei. Emmanuel Macron a promis rezolvarea conflictului transnistrean, o rană deschisă în Moldova de 29 de ani. Negocierile trecute arată însă că președintele francez nu a avut succes când a discutat în numele altor țări.

Emmanuel Macron i-a transmis Maiei Sandu, că va avea grijă de ei și ca teritoriile din Transnistria trebuie să rămână mereu ale Moldovei, care trebuie să își păstreze granițele așa cum sunt acum. Adică fără vreo implicație a României.

Iulian Chifu, analist: „Dacă mă întrebați de perspectiva unionistă, e o variantă. Un sondaj arăta o creștere a sondajului. Trebuie să fim corecți. Nu există o forță politică care să reprezinte unionismul în Republica Moldova, în Parlament. Nu e o voință unanimă asumată.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„În relația franco-rusă, temele Ucrainei nu au fost neapărat cele mai avantajoase pentru Ucraina. Probabil că aici va trebui să luăm afirmația și promisiunea ca o chestiune de context, complezență”, a adăugat Iulian Chifu.

În Transnistria, Rusia păstrează și acum 1.500 de militari, într-o așa-zisă misiune de păstrare a păcii. Însă nimeni nu duce un război acolo.

Moldova, între Rusia și UE

Florin Jipa, Monitorul Apărării: „Rusia controlează acele regiuni și automat este o piedică nu doar către Unire sau către aderarea la UE, dar și către dezvoltarea lor. Când este un conflict înghețat, ai soldați străini, automat și investitorii sunt destul de reticenți.”

Rezolvarea conflictului nu se face decât la Moscova. Iar Vladimir Putin a refuzat orice discuție pe tema asta, atât cu Moldova cât și cu Uniunea Europeană.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În general noi suntem pentru retragerea trupelor, dar când va fi un moment potrivit. Când va exista un dialog civilizat între Transnitria și cealaltă parte a Republicii Moldova. Când se va merge pe un discurs de pace, reconciliere a situației.”