• Clienții restaurantelor sunt reticenți să mănânce în interior
  • Patronii se plâng că nu reușesc să se apropie de capacitatea maximă permisă
  • Majoritatea clienților nu consideră că măsurile actuale sunt suficiente

După cum bine știi, pandemia a afectat cel mai grav restaurantele. De aproximativ 3 săptămâni s-au redeschis și interioarele acestora la o capacitate maximă de 30%.

Asta nu atrage neapărat un număr semnificativ de clienți. Oana Iliescu este proprietara unui lanț de restaurante. De când s-au redeschis la interior a observat în rândul clienților faptul că preferă tot exteriorul. Există încă o reticență.

Încă sunt reticenți. Dacă vremea ne ajută, preferă să stea tot afară. Nu știu dacă sunt neapărat niște cerințe, căci noi oricum respectăm. Mesele sunt distanțate. Pur și simplu le e teamă de spațiu închis.”, a menționat aceasta.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cătălin Mahu este și el proprietar de restaurante. Acesta spune că majoritatea restaurantelor în contextul actual nu reușesc să ajungă în interior la procentul de 30% admis de lege.

„Marea majoritate a restaurantelor nu cred că reușesc să aibă de-a lungul săptămânii, măcar la prânz și la cină, această umplere de 30%. Oamenii sunt sceptici. E normal să fie așa pentru că fiecăruia dintre noi ne pasă de viața noastră și a celor din jur.”, a spus patronul.

Ce spun clienții

Clienții restaurantelor au diferite păreri în legătură cu redeschiderea interioarelor. Unii consideră că măsurile de distanțare sunt suficiente,
alții, că este aproape imposibil să fie destule măsuri pentru a putea fi protejați.

E prima oară când merg de când s-au redeschis. Din punctul meu de vedere, restaurantele ar mai fi trebuit să mai stea închise o perioadă.”, spune un client.

„Ies în weekenduri. Sunt suficiente măsurile pe care le-au luat proprietarii restaurantelor.”, a mărturisit o clientă.

Avem vaccinul, doar că nu ne-am vaccinat îndeajuns de mulți ca să putem merge la restaurante și încă e riscul mare.”, a mai spus o clientă.

„În special în Centrul Vechi nu se păstrează distanța între mese, nu se păstrează distanța între oameni și maximul de persoane la o masă.”, a spus o altă clientă.

Industria Horeca avea înainte de pandemie o cifră de afaceri de 5 milioane de euro și 190.000 de angajați, cifră ce reprezenta 10% din sectorul privat. Numai în primele 6 luni ale anului 2020, industria a avut o pierdere de aproximativ 70% din cifra de afaceri, față de anul precedent.