• Peste 800.000 de virusuri pot trece de la animal la om.
  • Pierderea biodiversităţii este principala cauză a pandemiilor.
  • Activitatea umană, principalul factor declanşator al pandemiilor.

Aproape 60% dintre bolile infecțioase existente, în acest moment, în lume, sunt de origine animală. Iar pentru bolile infecțioase emergente, procentul ajunge la 75%. Nici până acum nu a fost stabilit clar cum a trecut virusul SARS-CoV-2 de la animal la om, dar se ştie că pangolinul, îl poate purta.

Sunt 800.000 de virusuri care pot ajunge la animal la om. În 2003, prima epidemie de coronavirus, cea cu SARS-Cov1, apărea tot în Asia şi a stârnit panica în toată lumea. Din fericire, atunci a fost stăpânit.În 2009-2010, din Mexic porneşte o epidemie de gripă, numită porcină, care a fost trecută la OMS la rangul de pandemie şi care izbucneşte, din când în când, în diverse colţuri ale lumii.

De ce se transmit acum mai repede virusurile de la animal la om

Un alt coronavirus, MERS, pleca în 2013 din Arabia Saudită de la cămile şi se răspândea pe întregul continent. Din fericire, şi acesta a fost stăpânit.
În 2013 în Polinezia şi 2015 în Brazilia, virusul Zika, venit de la ţânţari, făcea ravagii. Iar în 2014, Africa de Vest cunoştea ce mai mare epidemie de Ebola pe care o înregistrase vreodată, deşi virusul era cunoscut încă din 1976.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Specialiştii în mediu de la Platforma Interguvernamentală pentru Biodiversitate şi Ecosisteme din Franţa spun că toate acestea se întâmplă din cauza intensificării activităţii oamenilor. Intervenția umană a făcut să dispară un sfert suprafețele ocupate de păduri iar mai bine de jumătate din suprafețele mlăștinoase au secat.

Activităţile oamenilor sunt factorul care declanşează pandemiile

Intensificarea agriculturii, comerţul, producţia şi consumul cresc contactul dintre fauna sălbatică, animalele domestice, agenţii patogeni şi oameni. Mai mult, odată cu mondializarea, microbii circulă pe roţile avioanelor, în bagajele călătorilor sau în calele avioanlelor. Activităţile oamenilor sunt factorul care declanşează pandemiile, care riscă să se înmulţească în viitor. Studiile din ultimii 10 ani impun necesitatea protejării și refacerii ecosistemelor afectate de intervenția umană.

De altfel, Organizația Națiunilor Unite va lansa pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului campania Deceniul Refacerii Ecosistemelor, care se întinde până în 2030.