- Spania are 93 de localuri care oferă spectacole autentice de flamenco
- Doar 6 baruri flamenco au primit ajutor din partea administraţiei
- Muzica flamenco a fost declarată patrimoniu cultural imaterial UNESCO în 2010
- Pandemia a distrus 60% din joburile care existau acum un an în domeniul culturii
- Artiştii europeni au pierdut 90% din venituri din cauza pandemiei
Proteste cu spectacol pe străzile din Spania. Se încearcă salvarea celor mai vechi localuri de flamenco, ajunse la un pas de dispariție.
Advertisment
Câţiva artişti de flamenco au cântat şi au dansat în stradă, la Madrid. E modul lor de a denunța situaţia în care se află cultura. Guvernul spaniol încă nu a dat ajutoare directe acestor localuri care fac parte din identitatea culturală a ţării.
Barul Villa Rosa este un „tablao” flamenco, vechi de 140 de ani şi acum se închide. Este unul din localurile celebre din cartierul Las Letras, din Madrid.
Recomandări
Rebeca Garcia, director Villa-Rosa Flamenco Show: „Situaţia este imposibil de susţinut, cu atâtea cheltuieli adunate, după un an în care am stat închişi. Asta ne-a împins să luăm decizia drastică de a închide.”
Ca să-şi arate durerea, artiştii au dansat în stradă, poate pentru ultima oară, pentru iubitorii acestui fenomen artistic, unic în lume. Au aruncat pe fereastră costume vechi, în timp ce un artist a cântat unul din cele mai vechi cântece ale genului.
Pierderile provocate de carantină afectează toate barurile care oferă spectacole flamenco şi care erau primele pe lista de obiective urmărite de turiştii străini, care ajungeau în Spania. Artiştii de flamenco din Spania denunţă faptul că doar 10% din localuri au redeschis după relaxarea restricţiilor sanitare. Mulţi îşi dau seama că, fără ajutorul statului, acesta poate fi ultimul lor dans.
Partenerii noștri