• România se situează pe ultimul loc la donarea de organe în UE
  • Radu Zamfir, medic: Să se explice în şcoli ce înseamnă donarea de organe
  • În ultimii ani numărul donatorilor a scăzut, iar informarea este inexistentă
  • Criza de încredere din sistemul de sănătate a dus la scăderea numărului de donatori
  • La nivelul României există 3,5 donatori la un milion de locuitori

Donarea de organe este încă un subiect tabu în România, iar autorităţile nu fac mai nimic ca să înlăture barierele. Radu Zamfir, director la Agenţia Naţională de Transplant, îţi spune că ar putea creşte numărul celor care donează, dacă elevii ar învăța la școală despre asta.

Avem un acord cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin care la clasele a XI-a şi a XII-a, pe parcursul unor ore din Şcoala Altfel, coordonatorii se vor deplasa în licee şi vor explica tinerilor ce înseamnă moartea cerebrală, ce însemnă donarea de organe, transplantul“, spune Radu Zamfir, director executiv Agenţia Naţională de Transplant.

Silviu Morcan este secretar în Consiliul Național al Elevilor și este încântat că elevii vor învăța la școală, în Săptămâna Altfel, cum donarea de organe poate salva vieți.

Cred că ar fi necesar ca elevii să fie conștienți și de riscurile la care se expun. Dar și de faptul că există în continuare, din păcate, traficul de organe. Adică să știe să se ferească de traficanți, dar și să doneze într-un mod legal dacă vor să o facă“, explică Silviu Morcan, secretar executiv în Consiliul Național al Elevilor.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE