• În 2019, 48% din cei care practică gamingul au fost femei.
  • Doar 20% din angajații pentru dezvoltarea de jocuri sunt femei.
  • Numărul de femei angajate în acest domeniu a crescut cu 50%.

Pasiunea pentru gaming e la fel de mare pentru femei, ca pentru bărbați. Un studiu realizat de Romanian Game Developers arată că numărul de femei și bărbați care practică gamingul în România este aproape egal.


Însa în industria dezvoltatoare de jocuri video doar o cincime din angajați aparține sexului feminin.

Cristina Neamțu, președintele Asociației Women in Games, spune că rezultatele studiului pentru România sunt asemănătoare cu cele din SUA.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1


Cristina Neamțu, președinte Asociatia Women in Games: „Aproape 8 milioane de utilizatori de jocuri avem în anul 2019, iar ei sunt împărțiți cam așa: 52% bărbați, 48% femei. La studioul la care lucrez eu mi se pare că femeile sunt foarte bine primite și că, cum să zic, e o atmosferă foarte plăcută și aduc așa o balanță în vibeul unei organizații.”


Luiza Banyai este director de resurse umane la Amber, o companie care se ocupă cu dezvoltarea de jocuri electronice. Spune că în gaming sunt deja joburi care nu existau, dar care devin joburi ale viitorului.


Luiza Banyai, director resurse umane gaming: „A fost o prejudecată: „Ok, și ce o să faci tu mai departe și cum o să te faci auzită?” Dar nu m-am lăsat descurajată niciodată. Există în continuare prejudecata că în zona tehnică, sau în zona gamingului, în zona dezvoltării de produs, bărbații ar fi mai performanți decât femeile. Vrem să le rugăm să fie foarte conștiente de propriile lor puteri, să aibă încredere în ele.”

Mariana Lupuianu se ocupă cu recrutarea de personal pe plan internațional pentru dezvoltarea de jocuri în cadrul aceleiași firme. Ea crede că atuurile necesare și abilitățile necesare pentru orice meserie pe care vrem să o facem le avem toți, indiferent de gen.


Mariana Lupuianu, manager de recrutare internațional gaming: „Eu lucrez în industria de gaming de mai bine de trei ani de zile. Uneori suntem mai creative și putem să avem o viziune de ansamblu, să ne uităm din mai multe puncte. Ăsta este un atuu foarte important pentru femei în industria asta.”

Industria de gaming în România

  • 2019 – 8 milioane de români au practicat gamingul
  • 52% – bărbați, 48% – femei
  • 20% din angajații din studiourile de gaming sunt femei
  • 80% dintre cei care aplică sunt bărbați
  • În ultimii doi ani numărul de femei care au ales o asemenea carieră a crescut cu 50%