Agenţi de poliţie din provincia britanică Irlanda de Nord au fost atacaţi, în cursul nopţii de duminică spre luni, în contextul amplificării tensiunilor din cauza prevederilor Acordului Brexit, care a generat controale la limita administrativă cu restul Marii Britanii.

În ultimele trei nopţi, în mai multe zone din Irlanda de Nord au avut loc incidente violente care au vizat agenţi ai forţelor de ordine. În cursul nopţii de duminică spre luni, au fost atacaţi cu sticle incendiare şi cărămizi agenţi de poliţie, în comunităţile prounioniste Newtownabbey şi Carrickfergus, situate în comitatul Antrim.

Violenţele au izbucnit vineri seară, în zona Newtownabbey, la periferia oraşului Belfast, şi în Derry/Londonderry. În total, au fost răniţi 27 de agenţi de poliţie, conform cotidianului The Guardian şi postului Sky News.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Tensiunile s-au amplificat în Irlanda de Nord din cauza controalelor vamale impuse în virtutea unui protocol al Acordului Brexit la limita administrativă cu restul Marii Britanii. Starea de nemulţumire s-a accentuat în contextul în care autorităţile au decis să nu pună sub acuzare zeci de politicieni din cadrul partidului prorepublican Sinn Fein care au participat la o înmormântare în pofida restricţiilor antiepidemice. Partidele unioniste cer demisia directorului Poliţiei din Irlanda de Nord, Simon Byrne, argumentând că a pierdut încrederea comunităţilor.

Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.