• Tim Cook a sugerat acest concept, de vot prin intermediul telefoanelor, mai precis al iPhone-urilor, într-un interviu
  • „Cum putem face mai simplu ca procentul de participare la vot să ajungă la 100%?” a spus CEO-ul Apple
  • Comparativ cu starea actuală a sistemului de sănătate, de comerț sau a celui bancar, sistemul electoral din Statele Unite este arhaic

CEO-ul Apple, Tim Cook, a sugerat acest concept, de vot prin intermediul telefoanelor, mai precis al iPhone-urilor într-un interviu acordat pentru The New York Times.

„Visez la asta. Ne verificăm contul bancar de pe telefon. Avem informații despre starea de sănătate pe telefon. Avem mai multe informații despre noi în telefon decât în toată casa. Deci de ce nu?”, a spus Tim Cook când a fost întrebat de către moderator dacă tehnologia ar putea fi rezolvarea problemelor electorale moderne, precum frauda.

Tim Cook a susținut că implementarea tehnologiei moderne, în special al iPhone-urilor, în sistemul electoral este posibilă. Mai mult de atât, ar îmbunătăți prezența la vot și participarea la viața politică a cetățeanului de rând.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Cum putem face mai simplu ca procentul de participare la vot să ajungă la 100%? Sau aproape de 100%. Poate pe la 90 și ceva”, a mai spus CEO-ul Apple.

Pe de altă parte, experții în securitate cibernetică avertizează că sistemul electoral ar fi mai expus la fraude. Tim Cook este însă încrezător în capacitățile companiei sale de a elimina orice breșă de securitate posibilă. Există însă și alte probleme ce stau în calea implementării acestui proiect ambițios. De la costul unui iPhone, accesul la internet și cum ar putea fi verificată identitatea votantului.

Comparativ cu starea actuală a sistemului de sănătate, de comerț sau a celui bancar, sistemul electoral din Statele Unite este arhaic, la fel cum este și în cazul României. Discrepanța e mult prea mare totuși. Dacă la următoarele alegeri din SUA se implementează un astfel de sistem electoral, electronic, probabil ar mai dura cel puțin 10 ani ca să îl adoptăm. Până o să ajungem și noi la un alt nivel, ne uităm la Statele Unite ca la o proiecție a viitorului.