• Ilie Bolojan nu este de acord cu o rotativă cu PSD, ca Premier
  • Partidele nu se înțeleg pe împărțirea ministerelor și pe măsuri
  • După 16 iunie, Nicușor Dan ar desemna Premierul României

În ziua 11 a Onestității – Nicușor Dan anunță oficial că este fericit că toate partidele vor să intre la guvernare, dar de fapt guvernul mai întârzie vreo 2 săptămâni.

De ce merge totul atât de greu?

Merge greu pentru că – știi cum se spune – cel care ezită este mai mult pierdut. Așa pare și guvernarea noastră. Nici n-a început bine, că deja este pierdută. Să nu uităm că, practic, au pierdut alegerile de trei ori și tot ei vin la guvernare în aceeași formulă. 

Astăzi, Nicușor Dan ne-a spus că este foarte fericit. Este foarte fericit, dar în continuare de două săptămâni nu avem Guvern. Și nu avem Guvern pentru că se ceartă în cele 16 grupuri. Ne amintim ce este la Cotroceni. Pe toate domeniile de activitate se ceartă patru partide plus consilierii lui Nicușor Dan și se ceartă și pe Guvern și pe formula guvernamentală, dar și pe Premier.

Recomandări

SUA ATACĂ IRANUL
CUM E ECONOMIA DUPĂ ATAC
CE URMEAZĂ PT. IRAN
STARMER AVERTIZEAZĂ
CHINA ACUZĂ SUA
LIBER LA HARVARD

Dacă e să o luăm cu Premierul, avem o problemuță pentru că PSD-ul, pe model vechi, ar dori să existe o rocadă în fruntea Guvernului. În sensul că ei spun – „domne, noi avem cel mai mare grup parlamentar”, ca atare un an și jumătate Ilie Bolojean, un an și jumătate să vină cineva de la Partidul Social-Democrat.

Bineînțeles că Ilie Bolojan nu acceptă ideea asta și pe masă sunt mai multe variante, inclusiv premierul tehnocrat. Probabil Grindeanu, așa cum îl știm, va ceda și îl va susține pe Ilie Bolojan ca premier. Ilie Bolojan dorește foarte tare să fie înscăunat repede. 

Mai este cearta și pe Serviciile de Informații. SRI-ul se pare că va ajunge la domnul Cătălin Predoiu, prietenul lui Florian Coldea și al vechii șefii a Serviciului Român de Informații, iar SIE, bineînțeles, va pleca domnul Vlase, va veni un domn tot de la Partidul Social-Democrat. 

Așa cum ne-a spus Nicușor Dan – să fie cineva care lucrează cu oamenii – nu cu lucrurile și nu cu animalele, cu oamenii în general. Deci o să fie foarte interesante nominalizările astea la serviciile secrete, pentru că toate sunt la pachet și, bineînțeles, mai avem și Ministerele.

Grindeanu nu mai vrea să fie la transporturi, dar vrea transporturile pentru Marian Neacșu, care nu este specialist în transporturi – dar este prietenul lui Marcel Ciolacu, pe care îl debarcă în acest moment; îl lasă fără niciun post. Deci l-ar pune pe Marian Neacșu, omul apropiat de Ciolacu, la Ministerul Transporturilor. Chit că n-are nicio treabă omul ăla cu transporturile.

Ar mai vrea Sănătatea, Economia și Agricultura pentru Partidul Social-Democrat. Deci patru ministere, trei cel puțin, dintre ele, destul de importante pentru PSD, pentru că are cel mai mare grup parlamentar. Internele va fi, probabil, Domnul Despescu sau cineva apropiat de Cătălin Predoiu, că se lasă moștenire. Educația la Daniel David; Energia, foarte probabil, la Burduja și Mediul la Partidul Național Liberal. 

Scandalul mare va fi la Justiție, ca de obicei, unde vrea să fie Stelian Ion din partea USR și Externe. Aici USR-ul va trebui să-l înghită, să-l accepte înapoi pe Dacian Cioloș pe opoziție a USR-ului, pentru că, să nu uităm, USR-ul l-a dat afară pe Dacian Cioloș, așa cum l-a dat afară și pe Nicușor Dan. Dar se pare că Dacian Cioloș, pentru că este prieten cu Emmanuel Macron, vrea să fie ministru de Externe și, eventual, Nicușor Dan ar accepta această soluție.

Și, bineînțeles, Ministerul de Finanțe, că tot este minister care avizează totul în România, să rămână la UDMR, soluție cheie în guvernare. La fel și Ministerul Dezvoltării, care este un minister care, practic, transmite banii în teritoriu.

Deci cam asta este configurația guvernamentală, dar în continuare sunt nemulțumiri și în ceea ce privește Premierul, și în ceea ce privește portofoliile și nominalizările, dar și în ceea ce privește, cel mai important, programul de guvernare. Așadar, mai avem de așteptat cel puțin două săptămâni.