• Din ce în ce mai mulți francezi vor să fie vaccinați, dar refuză să se imunizeze cu serul britanic
  • Intenția de vaccinare este mai puternică la persoanele în vârstă care sunt mai expuse riscului de a dezvolta forme severe de Covid-19
  • Francezii au încredere în proporție de 70% în Pfizer, 65% în Moderna și 59% în Johnson and Johnson

Francezii vor să se vaccineze, dar nu cu AstraZeneca, conform celui mai recent sondaj făcut la cererea Le Figaro și France Info.

Vestea bună este că tot mai mulți francezi vor să fie vaccinați: erau 42% în decembrie, iar acum sunt 70%. Doar 14% spun că nu vor deloc să fie imunizați.

„Este o dovadă în plus că cel mai bun stimulent pentru vaccinare este tocmai faptul de a vedea din ce în ce mai mulți oameni din jurul tău care s-au imunizat”, arată sondajul.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Intenția de vaccinare este mai puternică în rândul persoanelor în vârstă care sunt mai expuse riscului de a dezvolta forme severe de Covid-19: 55% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani spun că vor să fie vaccinați, comparativ cu 84% din cei peste 65 de ani.

Dar nu toate vaccinurile sunt agreate de francezi. AstraZeneca este din ce în ce mai puțin popular. În prezent, 71% nu au încredere în vaccinul britanic. Încrederea scade de-a lungul săptămânilor din cauza cazurilor de tromboză în mai multe țări, ceea ce a dus la suspendarea vaccinării cu acest ser pentru câteva zile, în Franța, luna trecută.

Miercuri, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recunoscut pentru prima dată că acest vaccin ar putea provoca rar tromboze, dând asigurări în același timp că acesta ar trebui administrat în continuare, raportul beneficiu / risc rămânând „pozitiv”.

Astfel, ei au încredere în proporție de 70% în Pfizer, 65% în Moderna și 59% în Johnson and Johnson.

Și românii fug de AstraZeneca

Cele 61 de centre de vaccinare unde se folosește acest ser au din ce în ce mai puține programări. Dar totul costă. Salariile personalului înseamnă 4.500 de lei pe zi – deci vaccinarea cu Astra Zeneca ne costă 275.000 de lei pe zi.

„Primăria ne-a ajutat să ajungem la 5 fluxuri şi la scurt timp am ajuns la 7 fluxuri, fiind practic ocupaţi cu peste 400 de pacienţi pe zi. Astăzi avem acelaşi număr de fluxuri goale. Nu sunt pacienţi. Am avut doar 3 pacienţi şi mai aşteptăm încă trei”, a spus Geta Raț, medic.

„Am avut oameni care au dorit să se programeze şi aflând că se vaccinează cu AstraZeneca , au renunţat. Nu am luat decizia de a scurta programul. Funcţionăm la program normal, de la ora 8:00 la ora 20:00”, a spus și Ștefan Stanciu, coordonator – Centru de Vacinare AstraZeneca.

În Franța, ministrul Sănătății a anunțat că persoanele sub 55 de ani care au primit o doză de AstraZeneca vor face rapelul cu un alt vaccin.

Olivier Veran e și el vaccinat tot cu AstraZeneca. Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă schimbarea vaccinului după prima doză.

Marea Britanie, care ar urma să obțină imunitatea colectivă peste trei zile, pe 12 aprilie, a calculat că vaccinarea a salvat peste 10 mii de vieți.

E vorba despre persoane peste 60 de ani. Regatul Unit a folosit mai mult de jumătate din cele 34 milioane de doze de AstraZeneca administrate în toată lumea.