• Experții s-au folosit de inteligența artificială pentru a formula un model lingvistic la scară largă
  • Acesta a fost învățat să analizeze ce se întâmplă atunci când proteinele din interiorul celulelor se deteriorează
  • Modelul a analizat în mod specific picăturile de proteine care schimbă forma celulei
  • Când apare un defect în acest tip de proteină pot apărea tulburări neurologice

Algoritmi similari cu cei utilizați de Netflix, Amazon și Facebook, pentru a face diverse recoamndări utilizatorilor, au fost folosiți de cercetători pentru a descifra „limbajul biologic” al cancerului, al Alzheimerului și al altor boli neurodegenerative, potrivit DailyMail.

Cercetătorii au pregătit un model de limbaj inspirat de inteligența artificială pentru a analiza ce se întâmplă atunci când proteinele din interiorul celulelor se deteriorează și duc la dezvoltarea unei boli.

Lucrarea, realizată de St. John’s College și Universitatea din Cambridge, a programat algoritmul pentru a învăța limbajul prin care proteinele de la nivelul celulelor se schimbă, pentru a înțelege funcția și defecțiunea acestora.

Recomandări

UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE
CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER

Învățând limbajul proteinelor, cercetătorii pot „corecta greșelile pe care acestea le produc în interiorul celulei și care duc, în final, la apariția unei boli”.

Profesorul Tuomas Knowles, membru al Colegiului St John, a declarat: „Orice defecte legate de aceste picături de proteine ​​pot duce la boli precum cancerul”.

Algoritmii Netflix și Facebook i-au inspirat pe cercetători

Netflix folosește tehnologia de învățare automată pentru a recomanda utilizatorilor diferite seriale, Facebook o folosește pentru a sugera „prieteni”, iar Alexa Amazon are un algoritm de recunoaștere a vocii. Recent și cercetătorii au adoptat această tehnologie într-un mod care salvează vieți.

„În cele din urmă, scopul va fi utilizarea inteligenței artificiale pentru a dezvolta medicamente care pot ușura dramatic simptomele sau pentru a preveni apariția demenței.”, a spus Knowles, care este autorul principal al studiului.