• Pe 26 iunie, românii sărbătoresc Ziua Drapelului Național.
  • Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea Nr. 96 din 20 mai 1998.
  • Data a fost aleasă în amintirea zilei în care tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii române.

Românii sărbătoresc azi, 26 iunie, Ziua Drapelului Național. Data a fost aleasă pentru a comemora ziua în care tricolorul a fost ales drept simbol al națiunii române, în timpul Revoluției din 1848.

„Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului Naţional, simbol al identităţii şi unităţii noastre naţionale, la care se raportează fiecare cetăţean român. Alături de Imnul statului, Drapelul României are o însemnătate deosebită pentru independenţa şi suveranitatea ţării noastre.

Această aniversare reprezintă un prilej de a onora memoria înaintaşilor noştri şi de a aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pentru naţiunea română, pentru ca noi să ne bucurăm în prezent de drepturile şi libertăţile democraţiei”, le-a transmis Klaus Iohannis românilor.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

„Sub faldurile tricolorului român s-au transmis mai departe tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru, precum şi realizările şi idealurile României contemporane.

Astăzi, privim cu mândrie Drapelul Naţional înălţat la sediile Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. România este un actor relevant şi predictibil, un contribuitor important la securitatea din regiune, un parter strategic solid al Statelor Unite ale Americii, care beneficiază de garanţiile şi oportunităţile apartenenţei la comunitatea euro-atlantică, şi care îşi respectă angajamentele asumate în cadrul Uniunii Europene şi NATO.

Dragi români, vă îndemn să fim mereu mândri de Drapelul Naţional şi de istoria pe care o poartă. La mulţi ani României şi tricolorului nostru”, a adăugat Klaus Iohannis.

Istoria Drapelului Național

Revoluționarii de la 1848 din Transilvania și Țara Românească au arborat steagul tricolor ca simbol al luptei. Tricolorul era inscripționat cu lozinca „Frăția: Dreptate – Frăție”. Ulterior, drapelul a primit numele de „stindard al libertății”.

Decretul guernamental Nr. 252, din 13 iulie 1848, preciza că „Stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru închis, galben deschis și roșu carmin.”

În Adunarea populară desfăşurată pe dealul Filaretului din Bucureşti, în ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, începutul revoluţiei, „zi de mântuire pentru toată România”, sub flamurile tricolore.

Tot în acel an istoric, 1848, în acea impresionantă Adunare de la Blaj, în mai, s-a înălţat „flamura cea mare tricoloră a naţiunii române”, a întregii naţiuni române.

Constituţia României din 1991 prevede că drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn.