• Polițiștii fac 218 percheziții, în 28 de județe, la persoane și instituții publice
  • Mai multe școli, spitale, unități militare și penitenciare din țară ar fi primit extinctoare pentru stingerea incendiilor expirate
  • Firma care a obținut aceste contracte a avut o cifră netă de afaceri de peste 2,7 milioane de euro

Ai văzut cum mor oameni în spitale din cauza unor incendii. Ei, bine, acest lucru se poate întâmpla și în școli sau penitenciare. Extinctoarele din sute de instituții nici nu funcționează, arată o investigație.

Polițiștii și procurorii anchetează o firmă care, în 2019, a încheiat zeci de contracte cu instituțiile ale statului pentru a asigura mentenanța instalațiilor de securitate la incendiu.

Anchetatorii spun că această firmă ar fi trebuit să verifice stingătoarele folosite la incendii, hidranții, să se asigure că senzorii de detectare a fumului sunt funcționali și să-I înlocuiască, tot ceea ce ține de siguranța și securitatea la incendii. A obținut contracte cu zeci de școli, spitale, unități militare, penitenciare, companii de producere a energiei electrice, termice sau nucleare și chiar inspectorate pentru situații de urgență din 28 de județe din țară.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Sunt instituții publice, dar și private. În realitate, firma efectua aceste verificări doar pe hârtie, spun anchetatorii. Iar asta înseamnă că, dacă ar fi fost un incendiu, acele stingătoare nu puteau fi folosite. Conținutul acelor extinctoare trebuie înlocuit periodic pentru că, dacă expiră, nu mai are presiune și nu mai iese nimic. Reprezentanții firmei schimbau doar etichetele și operau în documente, însă nu verificau nimic.

Ce spun reprezentanții acestor instituții

Managerul Spitalului din Caracal afirmp că nici el, nici colegii săi de la Achiziții nu știau că ar putea fi astfel de probleme.

La Caracal sunt acum 87 de bolnavi COVID internați . 17 dintre ei sunt la ATI. Spitalul are 130 de astfel de stingătoare și este posibil ca niciunul să nu fie funcțional. Asta vom afla abia după ce vor veni rezultatele expertizei de la Poliție pentru că anchetatorii au luate câteva dintre aceste stingătoare pentru a le verifica. În toate instituțiile vizate, stingătoarele au fost sigilate și vor putea fi folosite doar în caz de urgență.

Ce știm despre această firmă

Potrivit ultimelor date publicate pe de Ministerul Finanțelor Publice, compania a raportat o cifră de afaceri netă de peste 2,7 milioane de euro și un profit net de circa 1,2 milioane de euro. Are un număr mediu de 65 de salariați, iar potrivit clasificării codului CAEN aceasta prestează activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora. Potrivit datelor, are sediul în București.

Conform anchetatorilor, la această firmă lucrează 20 de foști angajați MAI, în special ISU și de la Poliția Română.
În acest moment, nu știm exact câți bani a încasat de pe urma acestor contracte, dar, potrivit unor surse, la Penitencirul Craiova a avut un contract de 18.000 de lei pentru asigurarea mentenanței unui senzor de detectare a fumului. Niciodată nu a venit cineva de la această firmă pentru a face aceste verificări.