• Legislaţia muncii a fost modificată, recent, prin OUG 36/2021
  • Multe dintre noutăţi vizează regimul telemuncii
  • A dispărut condiţia ca telemunca să se facă cel puţin o zi pe lună din afara sediului
  • Angajatul poate lucra de oriunde, atât timp cât îndeplineşte sarcinile de serviciu
  • Firmele şi salariaţii pot folosi şi semnătura electronică în relaţiile de muncă

Reglementată în legislaţie din 2018, telemunca a luat amploare în ultimele luni. Iar ultimele modificări ale legislaţiei fac acest regim de muncă tot mai prietenos şi flexibil. Dacă ai convenit cu angajatorul tău să lucrezi de acasă, primești o veste bună. O poţi face de oriunde, chiar şi de pe plajă. Asta pentru că în contractul de muncă nu mai e nevoie să fie trecut locul din care lucrezi. Condiţia e să îţi îndeplineşti sarcinile de serviciu şi să asiguri confidenţialitatea informaţiilor şi documentelor.

„Verificarea muncii se va face prin mijloace elecronice şi nu va necesita, în niciun caz, o verificare la domiciliu sau în altă locaţie în care se află persoana respectivă. Poate să lucreze chiar şi în vacanţă dacă este plecat şi e nevoie neapărat să realizeze o lucrare”, a spus Emilian Duca, consultant fiscal.

În plus, a dispărut una dintre condiţiile care îngreuna regimul de telemuncă. Şi anume obligaţia de a munci, cel puţin o zi pe lună, de acasă. Asta înseamnă că poţi merge o lună întreagă la birou, pentru ca apoi să revii la munca de acasă sau din orice alt loc ales de tine. Iar orice contract de muncă sau act adiţional poate fi semnat acum şi electronic, adică tot de la distanţă.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

„Ideea este că viitorul va demonstra că trebuie din ce în ce mai puţin control formal şi mai mult control de fond din partea autorităţilor, atât în ceea ce priveşte contractele de muncă, cât şi alte contracte şi activităţi din economie”, a adăugat Emilian Duca.