- Fondul Monetar Internațional propune un plan de 50 de miliarde de dolari pentru a pune capăt pandemiei
- Planul ar duce la vaccinarea a cel puțin 40% din populația lumii până la finalul anului
- Șefa FMI spune că țările bogate ar putea beneficia cel mai mult de pe urma planului
Fondul Monetar Internațional (FMI) a propus un plan de 50 de miliarde de dolari pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 prin vaccinarea a cel puțin 40% din populație din toate țările până la sfârșitul anului 2021 și a cel puțin 60% până în prima jumătate a anului 2022, relatează Reuters.
Advertisment
Procedând astfel, spun oficialii FMI, ar injecta echivalentul a 9 trilioane de dolari în economia globală până în 2025, datorită reluării mai rapide a activității economice, iar țările bogate ar putea beneficia cel mai mult.
Criza provocată de pandemie a ucis peste 3,5 milioane de oameni din întreaga lume. Prognozele analiștilor indică perspective de sănătate extrem de inegale până în 2022, ceea ce prezintă „riscuri severe pentru lume”, conform FMI.
Recomandări
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat la un summit al sănătății găzduit de Comisia Europeană și de G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate) că este logic ca statele bogate să crească donațiile pentru a grăbi sfârșitul pandemiei.
„Economiile avansate – cărora li s-a cerut să contribuie cel mai mult la acest efort – vor vedea probabil cea mai mare rentabilitate a investițiilor publice din istoria modernă, obținând 40% din câștigurile obținute în urma creșterii PIB-ului și aproximativ 1 trilion de dolari în venituri fiscale suplimentare”, a spus Kristalina Georgieva.
Implementarea planului ar costa aproximativ 50 de miliarde de dolari. Dintre acestea, 35 de miliarde de dolari ar urma să fie plătite prin subvenții din țările bogate, donatori privați și multilaterali, iar restul de 15 miliarde de dolari să fie finanțate de guvernele naționale folosind bani de la băncile multilaterale de dezvoltare, cu dobândă scăzută sau fără dobândă.
Țările G20 au recunoscut deja necesitatea unor subvenții de aproximativ 22 de miliarde de dolari pentru rezolvarea crizei. Planul prevede finanțare inițială, donații de vaccinuri și măsuri pentru a asigura fluxuri transfrontaliere gratuite de materii prime și doze, precum și investiții de aproximativ 8 miliarde de dolari pentru diversificarea și creșterea capacității de producție a serului anti-COVID-19 la nivel mondial.
FMI estimează că anul acesta ar putea fi donate aproximativ un miliard de doze de vaccin chiar dacă ţările prioritizează propriile populaţii, iar încă un miliard de doze de vaccin ar trebui să fie produse până la începutul anului viitor, pentru a ţine sub control aparația de noi tulpini.
FMI spune că fără acțiuni imediate, țările în curs de dezvoltare ar putea aștepta până la finalul anului 2022 pentru a ține pandemia sub control.
Partenerii noștri