• Decizia Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) în privința regulilor de purtare a măștii de protecție a avut la bază două constatări științifice.
  • Una dintre constatări se referă la faptul că persoanele imunizate cu ambele doze prezintă un risc mai mic de a se infecta cu SARS-CoV-2.
  • Al doilea argument ar fi că vaccinurile care există în prezent pe piață sunt eficiente împotriva tuturor tulpinilor de coronavirus.

Două constatări științifice au influențat decizia CDC: faptul că persoanele vaccinate pot transmite virusul SARS-CoV-2 într-o mică măsură și faptul că vaccinurile ar fi eficiente împotriva tuturor tulpinilor de coronavirus.

Pentru americani, de la oficiali până la cadre medicale și experți în medicină, a fost o mare surpriză anunțul CDC despre renunțarea la masca de protecție în cazul persoanelor vaccinate, relatează The New York Times.

Vineri, 14 mai 2021, Jen Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă, a declarat că Administrația Biden a primit mai puțin de o zi preaviz de la CDC în privința noilor reguli.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„CDC, doctorii și experții în medicină sunt cei care au stabilit pe ce se bazează aceste recomandări. Nu a fost decizia Casei Albe, a spus Jen Psaki.

Oficialii au comunicat luni întregi despre importanța purtării măștii și despre beneficiile distanțării sociale în pandemie. Ce s-ar fi putut schimba acum?

Când a prezentat noile recomandări în cursul zilei de joi, Dr. Rochelle P. Walensky, directorul CDC, a citat două constatări științifice recente drept factori decizionali: foarte puține persoane dintre cele vaccinate se mai infectează cu virusul SARS-CoV-2, iar vaccinurile anti-COVID par a fi eficiente împotriva tuturor tulpinilor cunoscute de coronavirus.

Nu mai este niciun dubiu în acest moment că vaccinurile sunt puternice. Vineri, CDC a publicat rezultatele unui alt studiu amplu care demonstra că vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech și Moderna pot preveni boala în proporție de 94% în cazul celor imunizați cu ambele doze, și de 82% în cazul celor vaccinați cu doar o singură doză.

„Știința este clară pe tema aceasta”, a spus Zoe McLaren, un expert în politici medicale de la Universitatea din Maryland, Baltimore.

„Acest studiu a fost un factor decizional pentru recomandările CDC”, a mai spus directorul CDC vineri.