• Într-un discurs la Sorbona în fața ambasadorilor UE, Macron propune un nou pact.
  • Președintele francez vrea autonomie strategică pentru Europa
  • Macron propune un împrumut european pentru investitii in armament.
  • Macron: „Am delegat energia Rusiei, industria Chinei și apărarea SUA”.

Președintele francez a făcut propuneri puternice privind autonomia strategică a UE între care, spre surpriza tuturor, dotarea cu disuasiunea nucleară.

În fața ambasadorilor UE invitați la Sorbona și a corpului legislativ in Franța și a șefilor armatei, Macron a spus că valorile noastre, cultura noastră, sunt amenințate și ne aflam în fața unor alegeri strategice.
Europa are nevoie de autonomie strategică.

„Am delegat energia Rusiei, industria Chinei și apărarea Statelor Unite. Ucraina este condiția securității noastre, așadar Rusia nu trebuie să câștige în Ucraina.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

Rusia nu vrea să spună care sunt limitele sale, deci nici noi nu ne impunem limite”, a spus președintele Emmanuel Macron.

De fapt, azi, Macron lansează Europa Apărării: „Trebuie să construim conceptul de autonomie strategică în fața unui adversar care și-a modificat avansurile tehnologice în ultimii ani și să construim o Europă puternică a Apărării, care nu mai este vasală Statelor Unite.

Regulile jocului s-au schimbat, transformări importante se joacă acum”.

Macron invită partenerii europeni să semneze un nou pact care înseamnă transformarea efortului pentru Ucraina în efort de lungă durată, transformarea economiei europene în economie de război, să producem mai repede și mai mult în Europa, ne trebuie o preferință europeană în cumpărarea de material – nu american sau sud-coreean.

Macron propune un împrumut european pentru a investi în industria de armament. Președintele francez propune și un cadru comun de cyber-security și mai ales, foarte important, cadrul de securitate care conține disuasiune nucleară – deci armă nucleară pentru Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană nu are arme nucleare. Franța are, dar sunt în cadru național, iar restul armelor nucleare din Europa au butonul la Washington.


Rămâne de văzut dacă Franța își va extinde umbrela nucleară asupra Europei sau va propune o construcție complet nouă pentru o disuasiune europeană.

Citește și