• Economia va creşte anul acesta peste aşteptări, între 6% şi 9%
  • Avem resurse în economie care pot genera creșteri fără presiuni pe inflaţie
  • Alexandru Nazare: Estimarea de creștere economică a fost revizuita de la 4,3% la 5%

A fost un an greu, în care ți-ai pus afacerile pe hold, ai stat în casă și ai așteptat decizii. Dar tot ce-a fost mai complicat, a trecut, spune premierul Florin Cîțu. Economia crește anul acesta peste așteptări.

Starea pozitivă poate îmbunătăți managementul stresului, productivitatea și sănătatea. Poate pe asta mizează Florin Cîțu. Estimările internaționale arată de ceva timp creșteri economice, care vin, evident, odată cu relaxarea restricțiilor și redeschiderea multor afaceri puse pe hold și clar, redeschiderea granițelor.

Economia va creşte anul acesta peste aşteptări, între 6% şi 9%, potrivit estimărilor instituţiilor internaţionale, a declarat în această dimineață prim-ministrul Florin Cîţu. Cîțu amintește de previziunile Goldman Sachs – care indică o creștere de 9%. Alte instituții, mai pesimiste, prevăd creșteri de doar 6 procente.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Problema inflației

Au fost probleme de ofertă pentru preturile la energie, spune premierul României. Dar să stăm liniștiti, avem foarte multe resurse nefolosite în economie, care pot genera creșteri, fără presiuni pe inflaţie, ne asigură premierul. Cîțu compară perioada asta,cu ce s-a întâmplat și după una dintre cele mai devastatoare pandemii din istorie, Gripa Spaniolă din timpul Primului Război Mondial, atunci când au murit aprox 50 de milioane de oameni.

Avem declarații de la istorici care susțin același lucru. De exemplu, Lara Martinez, istoric spaniol, spunea pentru Ziarul Financiar că „populația care a supraviețuit atunci a intrat într-o fază de eurofie, incusiv din punct de vedere economic”. Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, spune că estimarea de creștere economică pentru 2021 a fost revizuită de la 4,3% la 5%.