• Una dintre tulpinile gripale nu a mai fost indentificată în ultimul an.
  • Numărul de virusuri la nivel global a scăzut în ultimul an.
  • În România, în sezonul 2019-2020, s-au înregistrat 73 de decese cauzate de gripă.

Vaccinul antigripal va fi mai ușor de produs. Grație măsurilor de protecție impuse de pandemia de COVID-19, una dintre tulpinile de gripă aproape a dispărut, aşa că am putea avea vaccin antigripal trivalent. Acum există un ser făcut pe baza tulpinilor de virus atenuate, dar este în pregătire o nouă generaţie, fabricată pe baza tehnologiei ARN mesager.

„Având în vedere cazurile de gripă au scăzut, e clar că nici replicarea virusului gripal nu a fost la acelaşi nivel. Drept urmare, efectiv nu am găsit în tipăre şi în investigaţiile de laborator acel tip de gripă, dar asta nu înseamnă că a dispărut, nu este acum în circulaţie. Nu putem şti, poate peste doi sau trei ani o să avem chiar o epidemie cu acea tulpină”, a declarat Ana Maria Dobrotă, medic infecționist.

Alţi specialişti cred că tulpina de gripă numită Yamagata ar putea să mai existe, la nivel scăzut, în zonele unde locuitorii nu au luat măsuri împotriva răspândirii COVID-19.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În ultimul an au fost doar 200 de secvenţieri ale virusului gripal, faţă de 20.000 in trecut. În România, în sezonul 2019-2020, au fost confirmate aproape 2.000 de cazuri şi s-au înregistrat 73 de decese din cauza gripei. În comparație, în sezonul gripal 2018-2019, au fost confirmate 199 de decese.

„De obicei, acestea sunt create în urma investigaţiei a virusurilor care circulă în emisfera opusă. Deci creăm vaccin pentru sezonul următor din ce a circulat în emisfera opusă şi invers. Într-adevar, de obicei aceste vaccinuri conţin trei sau patru tulpini”, a adăugat dr. Ana Maria Dobrotă.