• Cercetătorii de la Cambridge au rescris codul genetic al microbilor.
  • Oamenii de știință pot construi noi materiale, de la plastic la antibiotice.
  • „Aceste bacterii pot produce o mulțime de noi molecule cu proprietăți diferite. Medicina și biotehnologia vor beneficia de asta în procesul de fabricare a medicamentelor”, a spus coordonatorul proiectului.

Cercetătorii de la Cambridge au rescris codul genetic al microbilor cu scopul de a crea o celulă sintetică cu abilități care nu se mai găsesc în acest moment în natură, relatează Financial Times.

Acest lucru le oferă oamenilor de știință posibilitatea de a crea noi materiale, de la plastic la antibiotice.

Modificarea codului, vechi de trei miliarde de ani, prin care ADN-ul instruiește celulele să formeze lanțuri de aminoacizi prin intermediul cărora se construiesc moleculele vieții, nu a fost posibilă până acum.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Deși cercetătorii cunosc deja toate informațiile despre manipularea și scrierea ADN-ului, codul nu a putut fi modificat până acum. Iar descoperirea este într-adevăr revoluționară.

„Este ceva nou și revoluționar în biologie”, a spus Jason Chin, coordonatorul proiectului de la Laboratorul de Biologie Moleculară MRC.

„Aceste bacterii pot fi transformate în fabrici regenerabile, care se pot reprograma, și care pot produce o mulțime de noi molecule cu proprietăți diferite. Asta înseamnă că medicina și biotehnologia vor beneficia de pe urma acestui lucru, inclusiv în procesul de fabricare a medicamentelor, cum ar fi antibioticele”, a adăugat Jason Chin.

Cercetarea este una istorică. A fost publicată în revista Science și se bazează pe descoperirea oamenilor de știință din 2019. Atunci s-a creat o versiune a microbului intestinal E.coli (Escherichia coli), construit în întregime în laborator.

Acum, oamenii de știință au rescris codul genetic al noii bacterii Syn61, prin care a fost modificat nu numai ADN-ul, dar și mecanismul celular asociat care transformă genele în produse biochimice.

Fapt care a dus la construcția unui nou organism care crește ca E.coli, dar are proprietăți suplimentare.