- Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, vineri, că dosarul penal deschis pe numele IPS Teodosie şi al altor preoţi, care viza zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare publică, a fost clasat
- „Hărţuirea penală a ritualului de împărtăşire a mai încasat o clasare de dosar”, susţin prelaţii
Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, în 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociaţia pentru Libertatea de Conştiinţă”, care îî acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi pe alţi doi preoţi de zădărnicirea combaterii bolilor.
Advertisment
O altă plângere la DIICOT a fost făcută în 20 mai cu trei acuzaţii la adresa IPS Teodosie şi a preoţilor slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică şi comunicare de informaţii false. De aceleaşi infracţiuni au fost acuzaţi prelaţii şi în 21 mai, când alţi trei cetăţeni au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
„În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtăşire cu o linguriţă comună a mai multor credincioşi a pus viaţa acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie şi Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârşirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioşilor şi comunicare de informaţii false. Formulate într-un ton de hărţuire a ritualului, plângerile penale mai susţineau că folosirea unui prosop la împărtăşire, a unor bucăţi de anafură pe care credincioşii le luau după împărtăşire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoţi, sunt tot infracţiuni şi chiar sfidare a autorităţilor publice şi a Patriarhiei”, se arată în comunicat.
Recomandări
Conform acestuia, DIICOT Constanţa a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informaţii false şi a trimis către Parchet celelalte două cauze. Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, faţă de care a dispus clasarea cauzelor: „faţă de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracţiunile de zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală; faţă de preoţii Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei speră că această nouă clasare va duce la „încetarea ostilităţilor la adresa clericilor”.
„Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilităţile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtăşire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească şi liniştea duhovnicească a celor ce li se pare că sfinţirea vieţii, prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ar constitui o infracţiune”, se mai arată în comunicat.
- Guvernul japonez vrea ca oamenii să aibă un testament digital. Ce dificultăți întâmpină rudele celor decedați
- Un ceh și-a transformat curtea într-un film horror. Bărbatul și-a umplut curtea de figurine înfricoșătoare pentru a ține spiritele rele departe
- Ion Cristoiu: O fraudă electorală descoperită după un mileniu şi ceva
- Trenul electric Alstom Coradia Stream s-a stricat la o zi de la inaugurare
- România și Bulgaria semnează astăzi o Declarație privind aderarea la Schengen. Cât de aproape suntem de ridicarea controalelor la frontierele interne
Partenerii noștri