• O propunere a guvernului sud-african de a legaliza poliandria a stârnit controverse din partea conservatorilor
  • Poliandria se referă atunci când femeile au mai mulți soți, în același timp

Africa de Sud are una dintre cele mai liberale constituții din lume, care acceptă căsătoriile între persoane de același sex, dar și poligamia, în cazul bărbaților.

„Societățile africane nu sunt pregătite pentru egalitatea de șanse. Nu știm ce să facem cu femeile pe care <<nu le putem controla>>”, a explicat un reputat profesor, pe numele său Collis Machoko, pentru BBC.com, făcând referire la conceptul de poliandrie.

Omul de afaceri și de televiziune, Musa Mseleku, care are patru soții, se numără printre cei care se opun poliandriei.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Femeia nu poate lua acum rolul bărbatului. Este de nemaiauzit. Se va aștepta ca bărbatul să-i ia numele de familie?”, a afirmat, într-un interviu, omul de afaceri.

Prof. Machoko a cercetat poliandria în țara sa natală, vecină cu Zimbabwe. El a vorbit cu 20 de femei și 45 de soți care au practicat poliandria, chiar dacă astfel de căsătorii sunt un subiect tabu și nu sunt recunoscute legal.

Participanții la studiul prof. Machoko au locuit cu toții separat, însă s-au cunoscut între ei.

Drepturile femeii în poliandrie

În poliandrie, femeia inițiază adesea relațiile și invită soții să ia parte la uniunea ei. Unii plătesc prețul miresei (plată făcută de mire sau de familia lui către părinții miresei), alții aleg să contribuie la existența ei. Ea are dreptul de a-și îndepărta un co-soț dacă crede că acesta îi destabilizează celelalte relații.

Prof. Machoko spune că dragostea este principalul motiv pentru care bărbații au fost de acord să fie co-soți. Cu alte cuvinte, nu au vrut să riște să-și piardă soția.

Unii bărbați au recunoscut că ideea de a exista un co-soț i-a ajutat să nu ajungă la divorț și să nu-și piardă afacerile. Alte motive au fost problema cu infertilitatea.

Activiștii pentru drepturile de gen au cerut guvernului să legalizeze astfel de uniuni în interesul egalității de șanse, deoarece legea permite în prezent unui bărbat să ia mai multe soții (poligamie).

Clericii nu sunt de acord cu poliandria

Propunerea lor a fost inclusă într-un document pe care guvernul l-a pus în dezbatere publică. Documentul propune, de asemenea, recunoașterea legală a căsătoriilor musulmane, hinduse sau evreiești.

Deși noile modificări au fost bine primite, propunerea de legalizare a poliandriei a fost criticată de clerici care dețin locuri în Parlament.

Liderul Partidului Creștin-Democrat African (ACDP), Reverendul Kenneth Meshoe, a declarat că va „distruge societatea”.

Întrebat de ce ar trebui să fie diferit pentru femei, având în vedere că are patru soții, omul de afaceri Musa Mseleku a răspuns că: „Tot ce pot să spun este că nu ne aparține (n.r. tradiția). Nu putem schimba cine suntem”.

Însă prof. Machoko a spus că poliandria a fost practicată odată în Kenya, Republica Democrată Congo și Nigeria și este practicată în Gabon, unde legea o permite.