Cele 50 de pagini de documente clasificate includ actualizări privind campaniile de export de armament, inclusiv observații sensibile cu privire la domeniile în care Marea Britanie s-ar putea afla în competiție cu aliații europeni.

BBC relatează că există „un iz de anxietate post-Brexit” în comentariile atribuite lui „SofS” (ministrul Apărării Ben Wallace), care insistă că Organizația Europeană pentru Cooperare în domeniul Armamentului Comun (OCCAR), formată din șase membri, din care Marea Britanie face parte, „nu trebuie să fie deturnată” de „entry-ismul” Comisiei Europene.

De asemenea, există note informative pentru sesiunea de lunea trecută a Dialogului de apărare dintre Marea Britanie și SUA, inclusiv observații privind primele luni de mandat ale președintelui Joe Biden.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Potrivit documentelor secrete, concentrarea timpurie a administrației Biden asupra Chinei și a Indo-Pacificului arată că „există încă multă continuitate față de administrația anterioară”.

Există, de asemenea, sugestii cu privire la ceea ce ar trebui să ceară Marea Britanie: „Ar trebui să folosim întâlnirea pentru a vedea cât de mult este pregătită administrația să împărtășească sau dacă ambiția sa declarată de a se consulta mai mult cu aliații este mai adevărată în principiu decât în practică”.

Documentele uitate în stația de autobuz includ recomandări militare sensibile

Cele mai multe dintre documente sunt marcate „oficial sensibile”, un nivel relativ scăzut de clasificare folosit, potrivit guvernului britanic, „atunci când există o cerință clară și justificată de a întări nevoia de a ști”.

Însă unul dintre documente, adresat secretarului particular al lui Ben Wallace și marcat „Secret UK Eyes Only”, prezintă recomandări extrem de sensibile pentru amprenta militară a Regatului Unit în Afganistan, după încheierea Operațiunii Resolute Support, operațiunea NATO care se încheie în prezent în urma deciziei președintelui Biden de la începutul acestui an de a retrage forțele americane.

Documentul discută o solicitare americană de asistență britanică în mai multe domenii specifice și abordează întrebarea dacă forțele speciale britanice vor rămâne în Afganistan după încheierea retragerii. Relatările din mass-media au sugerat deja că Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a lăsa unele forțe în urmă.

BBC precizează că, din cauza caracterului sensibil al documentului, a decis să nu relateze detalii care ar putea pune în pericol securitatea personalului britanic și a altor persoane aflate în Afganistan.

Însă, pe fondul rapoartelor privind înrăutățirea situației de securitate din această țară, acesta lansează mai multe avertismente: „Orice amprentă britanică în Afganistan care persistă… este evaluată ca fiind vulnerabilă la atacuri din partea unei rețele complexe de actori”, se arată în document, menționând că „opțiunea de a se retrage complet rămâne”.

Potrivit raportului, Afganistanul devine deja mai periculos. Prezența redusă a forțelor NATO „afectează deja cunoașterea situației de care noi (și SUA) ne bucuram în întreaga țară”.

Potrivit raportului, niciun britanic nu a fost ucis în Afganistan de la acordul dintre SUA și talibani din februarie 2020, dar „este puțin probabil ca acest lucru să rămână la fel”.

BBC cataloghează întâmplarea uitării acestor documente ca pe „o jenă majoră pentru Ministerul Apărării”. Autoritățile britanice au precizat că desfășoară o anchetă minuțioasă pentru a afla cum au ajuns documentele în stația de autobuz.