• Ipohondria este legată de frica de a avea o boală gravă.
  • Ipohondria afectează între 1 şi 5% din populaţie.
  • Oamenii au tendinţa să caute simptomele de boală pe Google şi surse neoficiale.

Cu toţii suntem preocupaţi de sănătatea noastră. Dar dacă uneori simţi că ai o problemă de sănătate şi analizele te contrazic, e vorba de ipohondrie, un dezechilibru nervos care afectează între 1 şi 5% din populaţie.

Dacă nu este tratată la timp, această tulburare psihică îşi poate pune amprenta asupra vieţii şi echilibrului interior. Iar pandemia a accentuat şi mai mult problema.

„Cei care au lucrat de acasă în această perioadă îndelungată de timp în care nu au interacţionat unii cu alţii prea mult sau au interacţionat predominant cu calculatorul, s-a remarcat o anumită exacerbare a simptomatologiei şi o dorinţă de a face o serie întreagă de investigaţii”, a spus Anca Deleanu, medic de familie.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ileana Andrei este creator de conţinut online şi suferă de ipohondrie. Îţi spune că îi este greu să îşi controleze gândurile.

„Am trăit o perioadă aşa, cu gândul că orice simptom are în spate o boală gravă şi toate emoţiile care vin cu gândurile astea. Panică, anxietate, ideea asta că gata mori, gata se întâmplă ceva rău, gata am boala asta”, spune Ileana.

Oamenii tind să caute răspunsuri și simptome de boală pe internet şi surse neoficiale, înainte de a merge la specialist.

Pentru a combate această afecțiune, spune medicul, pacientul trebuie convins să renunţe la ideea că este bolnav şi să încerce schimbarea stilului de viaţă.

„Atâta timp cât stilul de viaţă presupune o anumită activitate fizică, zilnică, plimbări în aer liber, timp în care faci gimnastică, alergi, te duci la o sală de sport, lucrurile se îmbunătăţesc categoric”, mai spune Anca Deleanu.

Psihologul Bianca Pescaru îţi spune că această afecţiune poate fi tratată inclusiv cu hipnoză: „În primul rând trebuie apelat la un medic psihiatru şi la un psihoterapeut. Şi se lucrează concomitent din ambele perspective. Medicul psihiatru prescrie medicaţie care are rolul de a scădea aceste stări anxioase şi despresive, iar în psihoterapie noi lucrăm cu aceste convingeri iraţionale”.