• Vaccinarea cu schemă completă este eficientă și în rândul grupelor de risc.
  • Pentru ambele vaccinuri (de la companiile Pfizer și AstraZeneca) eficiența crește considerabil după administrarea celei de a doua doze.

Vaccinarea cu schemă completă este eficientă și în rândul grupelor de risc, susține Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, bazându-se pe un studiu făcut în Marea Britanie.

Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a făcut un studiu care a vizat monitorizarea pacienților din 700 de cabinete de medicină de familie.

Rezultatele acestui studiu arată că vaccinarea cu schemă completă este eficientă și în rândul grupelor de risc.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

În Marea Britanie vârstnicii sunt vaccinați în proporție de peste 85- 90%.

Astfel, eficiența împotriva COVID-19 în cadrul grupelor de risc este între 30 – 60% după doza 1, indiferent de tipul de vaccin, excepție fiind grupa persoanelor cu imunitate scăzută (imunocompromiși), unde procentul de eficiență este de 4%.

Pentru ambele vaccinuri (de la companiile Pfizer și AstraZeneca) eficiența crește considerabil după administrarea celei de a doua doze, iar în cazul grupului de imunocompromiși, eficiența crește la 74%.

De exemplu, în cazul pacienților cu afecțiuni cronice cardiace, eficiența după ambele doze de AstraZeneca este de 87.90%, iar după Pfizer de 86.80%. Pentru bolnavii de diabet eficiența este de 86.00% în cazul serului AstraZeneca și de 70.20% în cazul Pfizer.

Conform datelor oficiale, în ultima perioadă, în Marea Britanie se înregistrează un număr crescut de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. În perioada aprilie – mai, media cazurilor a fost de 2.400 cazuri noi/zi. În luna iunie au fost înregistrate însă 10.468 cazuri/zi, iar în ultima săptamană din iulie, media cazurilor a ajuns la 45.159 cazuri noi/ zi.

Deși numărul cazurilor noi raportate zilnic a crescut, comparativ cu cele înregistrate în perioada aprilie-mai, magnitudinea este la 2/3 din valul anterior, iar decesele înregistrate sunt de doar 1/30 din valul anterior.