• Urșii vin din ce în ce mai des în zonele populate.
  • România va achiziționa 1.140 de garduri electrice.
  • Ciobanii se tem pentru viața lor și spun că urșii se tem doar de vânătoare.
  • Agent Green: Planul este praf în ochi, trebuie investite zeci de milioane.

Urșii reprezintă o problemă tot mai mare în România. Tot mai mulți ajung în localități, unde caută hrană. Aseară, o ursoaică cu trei pui a fost filmată aseară în Borca, județul Neamț. Am încercat să trimitem surplusul de urși în străinătate, însă aproape nimeni nu s-a oferit să ne primească animalele.

„Un fel de sanctuar din Ungaria, câteva exemplare au fost relocate acolo. Dar nu există niciun interes din partea altor state membre pentru un habitat natural”, a spus ministrul Mediului.

Ca să ne rezolvăm problemele, Uniunea Europeană ne ajută cu bani. 11 milioane de euro, mai precis. Din aceste fonduri vom face un recensământ al urșilor, vom educa populația și vom lua măsuri ca să ținem animalele la distanță de oameni.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Vor fi două linii de investiții – această numărătoare a populației de urși și doi, vor fi mijloace de limitare a interacțiunii dintre om și urs. Garduri electrice pentru protejarea animalelor”, a spus Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Pentru ciobani și oamenii din zonele cu urși mulți, planul nu este suficient.

„Un urs care s-a învățat la carne, nu îl mai poți păcăli să se întoarcă la zmeură”

Dragoș Hârjoabă, gestionarul unui fond de vânătoare din Bistrița Năsăud, spune că urșii s-au înmulțit peste măsură în ultimii cinci ani, de când vânătoarea este interzisă. Mai mult, animalele și-au schimbat și comportamentul.

Dragoș Hârjoabă, gestionar fond cinegetic: „Noi, de vreo doi ani de zile, ne confruntăm cu peste porcină africană. S-a ospătat în doi ani de zile cu foarte mulți mistreți morți. Iar un urs care s-a învățat la carne, nu îl mai poți păcăli să se întoarcă la zmeură”.

Nici activiștii de mediu nu sunt încântați de planul autorităților. Gabriel Păun, președintele Agent Green, arată cu degetul spre Tánczos Barna.

„Avem un ministru care persecută această specie, care instigă populația la panică. Întreg sângele vărsat de oamenii răniți și morți și de animalele de fermă rănite și moarte în România este pe mâinile acestui ministru”, a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.