Destul de multă lume a auzit de Pilonul II de pensie, acolo unde 7,2 milioane de români sunt participanți. Foarte puțini dintre ei știu care este diferența între pensia de la stat sau o pensie Pilon III pe care o poate face fiecare individual. Dar foarte puțini se uită măcăr lunar și știu câți bani s-au adunat în contul Pilon II de pensie din 2008 încoace, de când  s-a înființat acest sistem.

Dacă nu știți, lunar, 3,75% din salariu vostru brut se duce către unul din cele șapte fonduri al Pilonului II de pensie, acolo unde se strâng bani pe care îi puteți retrage doar când ajungeți la pensie. Doar 10% dintre noii salariați care încep să contribuie la Pilonul II de pensie își aleg personal fondul, 90% dintre ei lăsându-se la voia sorții, ceea ce arată că n-au nicio idee despre acest sistem.

Sunt șapte fonduri Pilion II de pensie, administrate de companii diferite, private, toate aparținând unor grupuri financiare internaționale. Banii sunt ai voștri, dar sunt administrați de alții.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Dacă pensia de la stat depinde de salariul vostru și de valoarea punctului de pensie care este stabilită anual de către guvern, la Pilonul II de pensie valoarea contului depinde de salariul brut și de câștigurile obținute pe parcurs de cei care vă administrează banii.

Dacă statul poate mări punctul de pensie cum vrea el, la Pilonul II, câștigul obținut de un administrator depinde de plasamentele pe care acesta le-a făcut.

Singurul lucru pe care îl puteți face pe parcurs este să vă schimbați fondul Pilon II de pensie dacă nu sunteți mulțumit de câștigul adus de un administrator, dar prea puțini fac acest lucru.

Administratorii nu pot face minuni, nu pot să vă tripleze banii ca la bitcoin, pentru că administrarea fondurilor este conservatoare astfel încât să nu existe un grad ridicat de risc.

Conform reglementărlor, 70% din bani sunt investiți în titluri cu venituri fixe, cum ar fi titlurile de stat sau obligațiuni, care dau dobânzi dor puțin peste piață. Restul de 30% din bani pot fi investiți în acțiuni sau în alte titluri cu un grad mai ridicat de risc, care teoretic pot aduce câștiguri mai mari. Dar și la acțiuni nu poți să pariezi toți banii într-un singur loc și să depinzi doar de un singur plasament, ci trebuie să investești în mai multe acțiuni. Pe o acțiune poți să câștigi mai mult, pe alta mai puțin, iar pe alta administratorul poate să piardă și bani.

Din 2008 până acum cele șapte fonduri au avut câștiguri anuale cuprinse între 8,64% și 7%. Aceste câștiguri se compară cu inflația medie analizată care a fost de 3,1% în toată această perioadă.

Dacă aceste câștiguri sunt mari sau mici veți vedea la final, când veți ajunge la pensie.