• Boala COVID-19 poate fi una cronică, spun specialiștii.
  • Două femei povestesc despre cum au trăit coronavirusul și despre simptomele pe care încă le mai au, chiar dacă ultimele teste au fost negative.
  • Studiile arată diverse forme ale bolii, iar medicii atrag atenția asupra efectelor COVID-19 pe termen lung.

Dacă nu credeai că boala COVID-19 este reală, uite un caz care trăiește simptomele gripei de luni întregi.

Este vorba despre Genevieve Danesi, o antreprenoare de 36 de ani din Antibes, Franța, care încă mai tratează câteva simptome ale bolii, relatează Euronews.

Înainte de pandemie, Danesi avea o stare de sănătate foarte bună, își făcea analize de două ori pe an, iar activitatea fizică nu-i lipsea: făcea exerciții fizice de două ori pe zi.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Danesi nu este fumătoare, are grijă de ea și de sănătatea ei, însă, cu toate acestea, a fost infectată cu COVID-19.

A fost la medic, însă medicii nu au ajutat-o foarte mult, spune ea. A continuat să aibă simptome: nu putea să stea în picioare mai mult de 5 minute, pulsul îi era foarte mare și avea senzații de amețeală.

Medicii i-au spus să stea acasă, mai ales că este tânără și nu are șanse să moară, însă Denise se simțea din ce în ce în mai rău.

„Din prima zi până în ziua 70, starea mea și simptomele au fost ca un yo-yo: apărea și dispăreau. Mă simțeam în fiecare dimineața ca la Ruleta Rusească”, a declarat Danesi.

Cum a reușit să scape de COVID-19: tratament cu oxigen acasă

Până într-o zi când un doctor i-a prescris tratament cu oxigen, acasă. Această măsură a fost luată la luni distanță după ce au apărut simptomele de coronavirus. Acum, mulțumită tratamentului cu oxigen, Danesi se simte mult mai bine.

Femeia este nevoită să ia în fiecare zi aspirină pentru a nu lăsa pulsul să ajungă la 120 de bătăi pe minut.

Claudia Uceda, crize de astm după coronavirus

Un alt caz care se confruntă cu simptome după vindecare este Claudia Uceda, de 24 de ani, translatoare care locuiește în Paris.

Aceasta are crize de astm în urma infecției cu COVID-19.

A început să aibă tulburări respiratorii în luna martie, dar nu a fost internată nici măcar când întreaga familie a fost infectată cu virusul.

Din cauza stării de lockdown, doctorii i-au mai verificat plămânii abia după luna mai. Aceștia au observat că avea leziuni pulmonare severe.

„A fost foarte dificil să dovedesc că într-adevăr eram bolnavă. Așa că nu numai că mă simțeam rău, dar mă simțeam și izolată și abandonată”, a declarat Claudia Uceda.

Boala COVID-19 poate fi cronică

Danesi și Claudia nu sunt singurele care s-au confruntat cu simptomele virusului luni la rând.

Un studiu realizat de italieni a dezvăluit că peste 87% din 143 de pacienți COVID-19 externați suferă în continuare de oboseală și tulburări respiratorii, chiar dacă testul final a fost negativ.

Și acesta nu este singurul studiu. Danny Altmann, Profesor Imunolog la Imperial College London a declarat că „Studiile despre manifestările COVID-19 ca boală cronică încep să apară din ce în ce mai des. Sunt o mulțime de manifestări ale bolii, iar virusul are diverse mecanisme de funcționare”.

Olivier Véran, ministrul Sănătății în Franța, a declarat în cadrul unei emisiuni de televiziune că „Tot ce știm acum este că există un anumit număr de oameni care au avut virusul – unii forme mai grave, alții forme mai ușoare – care au avut simptome săptămâni la rând”.

Ministrul a mai spus că oficialii au alocat un buget de 11.03 milioane de euro pentru cercetări care vizează efectele pe termen lung ale coronavirusului.