• Autorităţile spaniole ameninţă cu reactivarea carantinei la domiciliu, dacă cetăţenii nu respectă normele sanitare în Catalonia.
  • La Barcelona şi în alte 13 oraşe din regiune sunt interzise din nou grupurile mai mari de 10 persoane şi a fost blocat accesul pe plaje, din cauza aglomeraţiei.
  • Autoritatile din Franţa iau în calcul închiderea graniţei cu Spania, dacă situaţia continuă să se înrăutăţească.

Daniela Ciolompea, o româncă stabilită de 11 ani la Barcelona, crede că va fi greu să fie reactivată carantina obligatorie la domiciliu.

Ea speră să nu fie afectată din nou circulaţia persoanelor şi profită acum de libertatea de a face excursii în zonă, chiar dacă masca a devenit obligatorie.

Mii de românii stabiliţi la Barcelona şi în alte oraşe din zonă sunt nevoiţi să respecte noi restricţii sanitare, după ce cazurile de COVID-19 au crescut cu 1226 într-o singură zi.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Restaurantele nu mai pot primi clienţi decât până la 50% din capacitate, iar teatrele, sălile de cinema şi de fitness vor fi închise timp de 15 zile.

Autorităţile ameninţă cu restricţii mult mai dure, dacă nu este respectată recomandarea actuală de a renunţa la deplasările inutile.

Chiar dacă oraşul catalan este plin de turişti, poliţia locală nu a ezitat să blocheze accesul pe plajele din oraş din cauza aglomerărilor.

Spania se confruntă acum cu 158 de focare active de COVID-19, iar guvernul francez ia în calcul închiderea frontierei, dacă situaţia sanitară scapă de sub control.

Ce spune o româncă stabilită în Barcelona despre situația COVID-19 de acolo: „Vreau să pot să ies”

„Nu mă interesează atât de mult cât de departe se poate. Că e cu maşină, că e cu avionul! Vreau să pot să ies… cu mască. Nu mă deranjează nici aspectul acesta. Oricum nu voiam să fac neapărat grupuri foarte mari.

Obligi oamenii pe stradă să poartă măşti, în condiţiile în care nu e nimeni nici la 20 – 50 de metri, dar la terase le dai voie să stea grupuri, grupuri, la distanţă foarte mică şi, evident, fără mască. Dacă bei, mănânci, fumezi şi aşa mai departe, nu poţi să stai cu masca.

Turistul nu-ţi vine să stea în carantină. Turiştii care sunt, ce le faci? Îi dai afară din ţară? Şi nu poţi să le impui localnicilor să stea în casă, ca să laşi turiştii să se plimbe nestingheriţi.

Va fi un pic cam dificil acum ca să se reîntoarcă la o carantinare de genul: Stai în casă. Nu mai ieşi!”, mărturisește Daniela Ciolompea, româncă stabilită în Barcelona.