• Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a fost citită azi în Parlament, după ce președinții celor două camere ale Parlamentului au convocat joi plenul reunit.
  • Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS.
  • Din acest motiv, Birourile Permanente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis că moţiunea de cenzură va fi citită în şedina de joi, de la ora 16.00, dar dezbaterea şi votarea va avea loc după decizia CCR.

Actualizare 17:00. George Simion, președintele AUR, a cerut la finalul citirii moțiunii de cenzură ca votul să fie programat marți, 14 septembrie, la ora 16:00.

Actualizare 16:00 .Moțiunea de cenzură a fost citită în Parlament după un scandal fără precedent.

Actualizare 11:00. Birourile Permanente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis că moţiunea de cenzură va fi citită în şedina de joi, de la ora 16.00, dar dezbaterea şi votarea va avea loc după decizia CCR.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a fost prezent la şedinţă şi a anunţat că nu votează.

„Sunt prezent şi nu votez. Din punct de vedere constituţional şi regulamentar, ceea ce aţi votat azi (joi – n.r.) reprezintă o încălcare a pricipiului constituţional şi al statului de drept. Împiedicarea derulării procedurii moţiunii de cenzură – asta înseamnă. Mai mult, există o altă decizie a CCR care spune că termenul de 3 zile nu se poate prelungi la nesfârşit şi se invocă celeritatea în ceea ce priveşte dezbaterea şi votarea. Obligaţia noastră e să acţionăm în cadru constituţional şi regulamentar. Deşi e o propunere formulată de un coleg de coaliţie, dar trebuie să ştiţi că nu voi vota niciodată o propunere neconstituţională care pune în pericol democraţia”, a spus în şedinţa BPR Ludovic Orban.

Deputatul Florin Roman (PNL) spune că iniţiatorii moţiunii de cenzură sunt cei care nu au respectat procedurile constituţionale.

„I-am urmărit argumentaţia constituţională. Dacă aţi fi respectat toţi paşii, nu am fi fost aici. Nu am înţeles de ce aţi pus umărul pentru dărâmarea guvernului. Cred că esenţial este să avem stabilitate”, afirmă Roman.

Propunerea de amânare, aprobată cu voturile PSD, a fost făcută de UDMR.

„Asistăm la naşterea actului de naştere a USL 2.0”, a comentat Ionuţ Moşteanu (USR PLUS).

Reprezentanţii AUR au spus că se vor adresa CCR.

Potrivit art. 113 din Constituţie, aliniat 3, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Actualizare 10:40. UDMR propune amânarea în BPR a citirii moțiunii, iar PNL susține propunerea de amânare.

Actualizare 10:20. Conducerea PNL, reunită în Birou Politic Național, a decis, miercuri, ca niciun parlamentar PNL să nu participe la plenul convocat de președinții Camerei Deputaților și Senatului, dar joi dimineață a schimbat strategia.

Știrea inițială:

Joi, la ora 16.00, este convocat plenul reunit al Parlamentului în vederea citirii moțiunii de cenzură contra Guvernului Florin Cîțu.

Președinții celor două camere ale Parlamentului, Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților și Anca Dragu – președintele Senatului, au convocat plenul reunit pentru joi, ora 16.00, pentru a fi citită moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu.

În replică, Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR, în care acuză că nu au fost respectate procedurile în privința semnăturilor şi a înștiințării în Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament.

Conducerea PNL, reunită în Birou Politic National, a decis, miercuri, ca niciun parlamentar PNL să nu participe la plenul convocat de președinții Camerei Deputaților şi Senatului pentru a de discuta despre calendarul moțiunii de cenzură. PNL a decis că parlamentarii liberali care vor face demersuri pentru dărâmarea propriului guvern şi a premierului Florin Cîţu vor fi sancționați.

Şi PSD și-a anunțat parlamentarii ce ar trebui să facă în ziua citirii moțiunii de cenzură: „Precizare – Vă informăm ca prezența fizică la ședința de plen comun (….) este facultativă. Conectarea online cu tableta STS este absolut necesară”, este mesajul trimis de liderii grupurilor parlamentare ale PSD senatorilor şi deputaților social-democrați.