• Prin consecințele sale, 11 septembrie 2001 a reprezentat sfârșitul unei lumi relativ sigure.
  • Întreaga lume încă trăia din efectul Războiului Rece.
  • România a ajuns să participe de aproape două decenii într-un război global împotriva terorismului.

De la distanță din punct de vedere geografic, dar foarte aproape de noi prin consecințele sale, 11 septembrie 2001 a reprezentat sfârșitul unei lumi relativ sigure, ce trăia încă din efectul Războiului Rece, dintre SUA și Uniunea Sovietică. România, a fost practic trezită din amorțeala anilor ’90, din cauza unui atac terorist istoric.

Bogdan Nicolae de la Monitorul Apărării și Securității, ne informează mai mult despre acest eveniment în contextul țării noastre. Acesta ne spune că România a ajuns să participe de aproape două decenii într-un război global împotriva terorismului fiindcă: „Americanii ne-au chemat la război, iar noi am spus «Da!». A fost prima dată de la înființarea NATO când s-a invocat Art.5, pentru ca SUA să riposteze cu mecanismele apărării colective”, ne spune Bogdan Niculae.

„La acea vreme, România nu era în NATO, dar aspira să intre. Nenorocirea altora, pentru noi, a fost o oportunitate. Am avut ocazia de a acționa ca un membru de facto al Alianței Nord-Atlantice. Am aderat la NATO în 2004 și de atunci avem acces la oportunități noi pentru consolidarea României,” a mai spus acesta.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Cu ce contribuții ne-am remarcat în acest război?

„România a venit cu tot ceea ce a avut mai bun, în plan politico-diplomatic și militar. Am trimis trupe în Afganistan, mai apoi și în Irak. Am furnizat informații și am participat în operații speciale. Am pierdut 29 de oameni. Avem militari răniți în teatre de operații. S-a născut o camaraderie care unește la nivel capilar forțele armate române și cele americane”, ne amintește Bogdan Niculae.

Cât cheltuim pentru securitate?

Venind vorba despre cât cheltuiește România pentru securitate, Bogdan ne spune că: „Securitatea este un căpcăun cu un apetit pe măsura insecurității” din țara noastră.

De asemenea, ne spune că: „Vom fi mereu expuși pericolelor. Bucureștiul a contribuit politic, militar, financiar la războiul împotriva terorismului. A investit resurse în efortul global de combatere a acestei amenințări, acasă și peste hotare. Cel puțin un miliard de dolari a costat partea militară. A cules roadele mai apoi, sub forma unor relații politico-diplomatice întărite cu lumea euro-atlantică.”