• 51% dintre francezi nu cred în Dumnezeu.
  • În 2011, 44% dintre francezi erau declarați atei.
  • În 1947, 34% dintre francezi erau declarați atei.
  • 91% au spus că pandemia nu i-a apropiat de Dumnezeu.
  • Cea mai credincioasă categorie de vârstă e peste 65 de ani.
  • Tot mai puțini francezi vorbesc despre religie în familie – 38%.
  • Doar 29% dintre francezi discută despre religie cu prietenii lor.

Dumnezeu a murit! Vorba lui Nietzsche a devenit realitate în Franța zilelor noastre. Ateii au ajuns la putere în Franța.

51% dintre francezi sunt atei – e pentru prima oară de când există Franța ca stat când sunt mai multi atei decât credinciosi.

Rezultatul vine după un sondaj făcut vara asta. Întrebați dacă pandemia de Covid-19 i-a apropiat de Dumnezeu, 91% dintre cei chestionați au răspuns „nu”. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial doar 34% dintre francezi erau atei.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Deși numărul ateilor din Franța e în creștere, jumătate dintre francezi cred că ”mesajul şi valorile creştinismului sunt în continuare de actualitate”. Doi din trei francezi consideră ca religia poate transmite tinerilor valori pozitive – respect, toleranță, generozitate.

Culmea e că francezii au donat 850 de milioane de euro pentru refacerea Catedralei Notre-Dame. 79% dintre cei chestionați au răspuns însă că incendiul catedralei nu a trezit în ei un sentiment religios.

De ce au devenit ateii majoritari în Franța

„Ai putea spune că da, poate ești mai liber, că ai mai multă libertate, pentru că nu ești obligat să te duci la biserică în fiecare duminică, nu ești obligat să te rogi în fiecare zi. Într-un fel, putem spune că avem mai multă libertate, dar nu-i chiar așa. Dacă credeam în Dumnezeu, viața mea ar fi fost cam la fel. Cred că francezii nu au nevoie să fie apropiați de Dumnezeu, pentru că pur și simplu nu le trebuie. Trăim într-o societate modernă”, a declarat Nicolas Lorenzo.

Psihologul Daniel David – rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj: „Rezultatul nu trebuie să fie de mirare. Pe măsură ce societățile se modernizează, oamenii se declară mai puțin religioși. De ce se întâmplă lucrul ăsta? Foarte probabil pentru că multe biserici ca instituții nu pot ține pasul cu nevoile și așteptările oamenilor. Sunt studii care arată că societățile religioase astăzi au mai mulți copii decât societățile care se declară atee sau decât oamenii care se declară atei. În acest moment, ateismul crește, dar numărul copiilor e mare în zona celor care se declară religioși. Cine face cu adevărat știință și înțelege cu adevărat religia nu are o tensiune între cele două. Atunci când le faci bine pe cele două, sunt complementare și nu sunt în opoziție”.